Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Pravoslávna cirkev v Rusku žiada o milosrdnosť voči Pussy Riot

Členky punkovej skupiny Pussy Riot, zľava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová počas súdneho procesu v Moskve 8. augusta 2012.Sudkyňa Marina Syrovová v procese proti ruskej kontroverznej punkovej skupine Pussy Riot oznámi verdikt 17. augusta. Foto: TASR/AP

"Nespochybňujeme legitimitu rozhodnutia súdu, ale apelujeme na štátne úrady, aby prejavili milosrdnosť voči odsúdeným" uviedla vo vyhlásení Najvyššia rada Ruskej pravoslávnej cirkvi.

Moskva 17. augusta (TASR) - Ruská pravoslávna cirkev dnes apelovala na úrady v krajine, aby prejavovali milosrdnosť voči trom členkám hudobnej skupiny Pussy Riot, odsúdeným na dva roky väzenia za protiputinovskú "punkovú modlitbu" v moskovskej hlavnej katedrále. Informovala o tom televízia Russia Today.

"Nespochybňujeme legitimitu rozhodnutia súdu, ale apelujeme na štátne úrady, aby v rámci zákonov prejavili milosrdnosť voči odsúdeným v nádeji, že už nikdy nezopakujú taký urážlivý skutok," uviedla vo vyhlásení Najvyššia rada Ruskej pravoslávnej cirkvi.

Vyhlásenie podľa agentúry Reuters naznačuje, že cirkev nebude namietať, ak ruský prezident Putin udelí milosť trom ženám z Pussy Riot, alebo ak im znížia tresty prostredníctvom ďalších právnych prostriedkov.

Ženy však zrejme budú musieť o milosť požiadať, aby o nej prezident uvažoval, a možno budú od nich žiadať priznanie viny - to však hudobníčky podľa svojich slov neurobia.

Marija Aľochinová (24), Nadežda Tolokonnikovová (22) a Jekaterina Samucevičová (29) dostali každá dvojročný trest vo väznici so stredným stupňom ochrany za výtržníctvo, motivované náboženskou nenávisťou a nepriateľstvom.

"Podľa nášho názoru slová súcitu na adresu odsúdených, ktoré vyslovujú deti cirkvi a ďalší ľudia, sú prirodzené. Je potrebné oddeľovať hriech od hriešnikov a to prvé karhať, pritom však dúfať, že hriešnici sa polepšia," napísala pravoslávna cirkev.

Rada cirkvi takisto vyzvala ľudí, ktorých cítenie urazilo vystúpenie skupiny Pussy Riot, aby sa zdržali akejkoľvek pomsty či útokov.

Ide o prvé oficiálne vyhlásenie ruskej pravoslávnej cirkvi od začiatku súdneho procesu proti Pussy Riot. Tak ako ruský prezident Vladimir Putin, aj najvyšší duchovní sa zdržiavali vyjadrení, ktoré by mohli ovplyvniť rozhodnutie sudcov. Putin sa však predsa len v krátkosti 3. augusta vyslovil k prípadu a vyhlásil, že tri dievčatá by nemali byť súdené príliš tvrdo.

V neoficiálnej debate sa však v rámci cirkvi prejavil rozkol, pretože niektorí duchovní žiadali milosrdnosť a odpustenie, ale ďalší vyhlasovali, že výtržnícke činy a vandalizmus by mali byť riadne trestne stíhané.