Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Požiare v národnom parku Mount Kenya uhasili po deviatich dňoch

Požiare spustošili v africkej Keni desať percent lesov okolo najvyššej hory Mount Kenya.

Nairobi 23. marca (TASR) - Požiare, ktoré spustošili v africkej Keni desať percent lesov okolo najvyššej hory Mount Kenya, hasiči po deviatich dňoch zlikvidovali. Oznámila to dnes správa národných parkov Kenya Wildlife Service (KWS).

Lesy okolo horského masívu Mount Kenya (5199 metrov), ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a druhým najvyšším štítom Afriky, zadržiavajú vodu v období dažďov a uvoľňujú ju v obdobiach sucha. Lesy takto poskytujú životne dôležité zásoby vody v krajine, náchylnej na cyklické opakovanie sucha.

KWS informovala, že požiare založili "podpaľači so zlými úmyslami". Na mysli mal pytliakov, ktorí podľa presvedčenia úradov zakladajú ohne, aby zakryli svoju protizákonnú činnosť.

"V oblasti už nehoria žiadne požiare," povedal hovorca KWS Paul Udoto. Nevylúčil však, že kmene v izolovaných častiach lesov stále tlejú.

So šíriacimi sa plameňmi bojovali pracovníci KWS, armáda, polícia a skupiny miestnych dobrovoľníkov: stínali stromy, aby vytvorili prieseky, a využívali aj vrtuľníky na rozprašovanie vody.

Udoto uviedol, že pred ohňom utekali veľké druhy zvierat ako slony a primáty, ale v plameňoch uhynul neznámy počet plazov a bezstavovcov.

Pytliactvo je v Keni obrovský problém, pretože po zuby ozbrojené zločinecké gangy tam hľadajú slonovinu, ktorú predávajú na trhu, živenom najmä dopytom z ázijského Ďalekého východu.

Len tento mesiac zahynuli v Keni pri prestrelkách dvaja strážnici a traja pytliaci. Ilegálni lovci sa v Keni vo všeobecnosti zameriavajú na slony a nosorožce.

Druhý požiar v ďalšom národnom parku v oblasti horského masívu Aberdare je už takisto pod kontrolou, oznámil hovorca KWS.