Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Požiar zničil prestížne filmové štúdio v Káhire

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Plamene zachvátili štúdio al-Ahrám a rozšírili sa aj na tri okolité budovy, ktoré však stihli včas evakuovať. Požiar vypukol skoro ráno, keď obyvatelia ešte spali.

Káhira 16. marca (TASR) - Pri mohutnom požiari zhorelo v sobotu egyptskej metropole Káhira jedno z najprestížnejších a najstarších filmových štúdií v arabskom svete, ktoré postavili už pred 80 rokmi. TASR o tom informuje na základe agentúry AFP.

Plamene zachvátili štúdio al-Ahrám a rozšírili sa aj na tri okolité budovy, ktoré však stihli včas evakuovať. Požiar vypukol skoro ráno, keď obyvatelia ešte spali. Plamene si nevyžiadali nijaké obete na životoch, ošetrených však bolo viacero osôb, ktoré sa nadýchali dymu.

Požiar vypukol podľa miestnych médií 24 hodín po skončení natáčania televízneho seriálu, ktorý v krajine beží počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Ten sa začal minulý pondelok, pričom v arabskom svete vysielajú počas neho v televízii špeciálne programy a seriály, ktoré medzi moslimami dosahujú rekordnú sledovanosť.

Hasičom sa podľa zdrojov z prostredia bezpečnostných úradov podarilo plamene uhasiť po vyše šiestich hodinách. Príčina požiaru dosiaľ nie je známa.

Filmové štúdio al-Ahrám postavili v roku 1944. Rozprestieralo sa na ploche 27.000 metrov štvorcových, prebiehala v ňom výroba, a bola aj premietacia sála či strižňa. Za svoj vznik mu vďačí nespočetné množstvo filmov či televíznych seriálov.

V Egypte dochádza k požiarom pomerne často, nakoľko predpisy sa tam v tomto smere dodržiavajú len zriedka. Následkom tejto skutočnosti či aj neskorého zásahu záchranárov si často vyžiadajú aj obete na životoch.