Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pozemný personál nemeckej Lufthansy ukončil štrajk

Zamestnanci a odborári demonštrujú pred sídlom nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa v Hamburgu v piatok 8. marca 2024. Foto: TASR/AP

Štrajk zvolaný nemeckým odborovým zväzom Verdi skončil podľa plánu v sobotu o 7.10 h ráno.

Berlín 9. marca (TASR) - Pozemný personál nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa ukončili v sobotu niekoľkodňový štrajk, čím umožnilo obnovou leteckých služieb týchto aerolínii v Nemecku. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Štrajk zvolaný nemeckým odborovým zväzom Verdi skončil podľa plánu v sobotu o 7.10 h ráno. Odbory zvolali približne 25.000 členov pozemného personálu Lufthansy na štrajk od stredajšieho večera, čo následne vo štvrtok a piatok vyústilo do zrušenia približne tisícky letov.

Odlety Lufthansy na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove, ktoré sú hlavnými centrami tejto leteckej spoločnosti, však hlásili meškania aj v sobotu ráno. Aerolínie tak požiadali svojich cestujúcich, aby pravidelne cez ich oficiálnu webovú stránku alebo mobilnú aplikáciu sledovali statusy plánových letov.

Dodatočný štrajk personálu leteckej bezpečnosti sa na letiskách v Hamburgu a Frankfurte nad Mohanom skončil ešte vo štvrtok.

Odbory Verdi sa snažia dosiahnuť zvýšenie miezd pozemného personálu o 12,5 percenta, čo je mesačne minimálne o 500 eur viac. Okrem toho žiadajú aj navýšenie inflačného bonusu. Začiatok ďalšieho kola rokovaní medzi odbormi a Lufthansov je naplánovaný na stredu.