Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Povstalci zničili mauzóleá v Timbuktu patriace na zoznam UNESCO

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje. Úplne zničili mauzóleum Sidiho Mahmúda a dve ďalšie.

Timbuktu/Dakar 30. júna (TASR) - Bojovníci islamistickej povstaleckej skupiny Ansar ad-Dín zničili tri mauzóleá v starovekom meste Timbuktu na severe Mali, ktoré je zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 1988. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

"Úplne zničili mauzóleum Sidiho Mahmúda a dve ďalšie. Pohrozili, že neprestanú a zničia všetkých 16 mauzóleí," uviedol miestny novinár v telefonickom rozhovore pre Reuters.

Mesto Timbuktu zaradila tento týždeň organizácia UNESCO na zoznam ohrozených kultúrnych pamiatok. O opatrenie požiadala malijská vláda pre pretrvávajúci ozbrojený konflikt medzi islamistickými povstalcami napojenými na al-Káidu a vzbúrencami z Tuarégmi vedeného separatistického Národného hnutia za oslobodenie Azawádu (MNLA), ktorí bojujú za nezávislý štát Azawád v oblasti na severovýchode Mali.

Mesto, založené pred rokom 1100 n.l. moslimskými Tuarégmi, bolo po stáročia jednou z najdôležitejších križovatiek afrického obchodu. V 14. storočí, keď bolo súčasťou ríše Mali, získalo mesto postavenie ekonomického a kultúrneho centra oblasti. Najväčšieho rozmachu dosiahlo v 15. a 16. storočí, kedy sa stalo najvýznamnejším centrom regiónu a prežívalo aj prudký kultúrny rozmach.

Mesto Timbuktu, ktoré má v súčasnosti asi 25.000 obyvateľov, leží na sever od oblúku rieky Niger.