Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Portugalský prezident po odstúpení premiéra zvolal štátnu radu

Na snímke zo 14. júla 2019 portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, archívna foto. Foto: TASR/AP

Predseda PS Carlos César uviedol, že strana je pripravená na akýkoľvek scenár - predčasné voľby alebo nového premiéra. Odchádzajúci premiér Costa je členom vedenia PS.

Lisabon 8. novembra (TASR) - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa zvolal na štvrtok zasadnutie štátnej rady, aby sa poradil o ďalších krokoch po utorkovom odstúpení premiéra Antónia Costu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Costa odstúpil pre korupčné podozrenia členov jeho vlády. V stredu prezident rokovala s lídrami politických strán zastúpených v parlamente. Očakáva sa, že by mohol rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby, prípadne poveriť vládnucu Socialistickú stranu (PS) vytvorením novej vlády. PS má väčšinu v parlamente.

Hlavné ľavicové i pravicové politické zoskupenia sú pripravené na nové voľby. "Okolnosti si žiadajú, aby sme dali slovo občanom Portugalska a zorganizovali očakávané voľby," uviedol Luís Montenegro, líder hlavnej opozičnej Sociálnej demokratickej strany (PSD).

Predseda PS Carlos César uviedol, že strana je pripravená na akýkoľvek scenár - predčasné voľby alebo nového premiéra. Odchádzajúci premiér Costa je členom vedenia PS.

De Sousa na štvrtok zvolal zasadnutie štátnej rady, poradného orgánu prezidenta a večer má v prejave pred obyvateľmi krajiny oznámiť svoje rozhodnutie.

Portugalská polícia v utorok prehľadala viacero bytov a vládnych budov vrátane premiérovej rezidencie či ministerstiev infraštruktúry a životného prostredia. Zatknutých bolo päť ľudí vrátane šéfa premiérovej kancelárie Vítora Escaríu.

Ide o prípad nezákonného poskytovania výhod pri ťažbe lítia pri obci Montalegre a výrobe tzv. zeleného vodíka v okolí mesta Sines. Jedným zo zatknutých je starosta tohto mesta. Do korupčného škandálu má byť zapletený aj minister pre infraštruktúru Joao Galamba a životného prostredia Duarte Cordeiro.

Costa (62) je v premiérskej funkcii od roku 2015.