Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štrajkujúci novinári žiadajú ako kompenzáciu inflácie zvýšenie miezd a dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov týkajúcich sa platenia nadčasov.

Lisabon 14. marca (TASR) - Portugalskí novinári vstúpili vo štvrtok do štrajku za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky. Jednodňová protestná akcia, na ktorú všetkých novinárov v krajine vyzvali odbory, je tam prvou svojho druhu za uplynulých 42 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Akcii, ktorú zvolal portugalský Zväz novinárov, predchádzalo oznámenie poprednej portugalskej mediálnej skupiny Global Media, ktorá sa z dôvodu "komplikovanej finančnej situácie" rozhodla prepustiť 20 zamestnancov vrátane desiatich novinárov.

Štrajkujúci novinári žiadajú ako kompenzáciu inflácie zvýšenie miezd a dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov týkajúcich sa platenia nadčasov. "Pracovná neistota a nízke platy" sú prekážkou v "práve občanov na informácie," uviedol Zväz novinárov.

Podľa tejto odborovej organizácie sa do štrajku zapojili novinári z vyše 20 médií. Tlačová agentúra Lusa napríklad prestala v stredu o polnoci uverejňovať správy.

V priebehu štvrtka je na viacerých miestach krajiny ohlásených niekoľko protestných zhromaždení, konať sa majú napríklad v metropole Lisabon, v severoportugalskom Porte či v meste Coimbra v strednej časti krajiny. Dosiaľ posledný generálny štrajk portugalských novinárov sa konal v roku 1982.