Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Do protiofenzívy dosiaľ nasadili 30 percent z určených síl

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Prekvapili sme celý svet, spravili sme zázrak a zastavili (v invázii) druhú najväčšiu jadrovú mocnosť na svete, povedal Porošenko.

Kyjev 21. júna (TASR) - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že do ukrajinskej protiofenzívy zatiaľ bolo nasadených len približne 30 percent z útočných síl, ktoré sú na ňu vyhradené. Obavy zároveň podľa neho vyvoláva nedostatočná prevaha Ukrajiny vo vzduchu, ako aj skutočnosť, že Rusko disponuje lepšími systémami tzv. elektronického boja, stíhačkami aj protivzdušnou obranou. Vyjadril sa tak v stredajšom rozhovore pre stanicu Sky News.

"Aj za tejto situácie sa nám však už podarilo preukázať počas tejto protiofenzívy pokrok," dodal. Na otázku, ako dlho bude trvať, kým sa Ukrajinu podarí oslobodiť, odmietol vymedziť časové rozpätie, a skonštatoval: "Všetko teraz závisí od schopnosti ukrajinských ozbrojených síl a myslím si, že motivácie máme viac než dosť."

Ukrajina podľa jeho slov dosiahla "zázrak", keď sa jej podarilo zastaviť ruskú inváziu. "Prekvapili sme celý svet, spravili sme zázrak a zastavili (v invázii) druhú najväčšiu jadrovú mocnosť na svete," povedal. Dodal, že hoci "je Rusko veľmi silné", Ukrajina nemá o svojom víťazstve vo vojne žiadne pochybnosti.