Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko a Putin telefonicky diskutovali o Donbase i väzňoch

Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Putin a Porošenko si vymenili aj názory na ruskú iniciatívu zriadiť misiu OSN s cieľom chrániť členov Špeciálnej pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na Ukrajine.

Kyjev 21. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko viedol vo štvrtok telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, v ktorom vyzval na prepustenie Ukrajincov zadržiavaných v ruských väzniciach a na okupovaných územiach. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke ukrajinského prezidenta.

Porošenko v telefonáte zdôraznil, že je dôležité, aby mala ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová prístup k ukrajinskému filmovému režisérovi Olehovi Sencovovi a ďalším väzňom.

"Petro Porošenko vyzdvihol potrebu, aby Rusko implementovalo bezpečnostnú časť minských dohôd. Bola zdôraznená aj dôležitosť zintenzívnenia práce v normandskom formáte s cieľom zosúladiť koncepciu rozmiestnenia medzinárodnej mierovej misie OSN na okupovanom území v regióne Donbas ako dôležitého nástroja na implementáciu minských dohôd," uzatvára správa na webe ukrajinského prezidenta.

Podľa internetovej stránky ruského prezidenta obaja politici diskutovali o riešení krízy na juhovýchode Ukrajiny, pričom zohľadnili stretnutia ministrov zahraničných vecí normandskej štvorky (Rusko, Nemecko, Ukrajina, Francúzsko) a konzultácie poradcov lídrov tohto zoskupenia.

"Ruský prezident opätovne potvrdil, že neexistuje alternatíva k balíku opatrení z roku 2015 ako základu politického urovnania domáceho ukrajinského konfliktu, a poukázal na dôležitosť zintenzívnenia vyjednávacieho úsilia v rámci minskej kontaktnej skupiny a normandského formátu," uvádza sa na stránke Kremľa.

Podľa nej Putin v telefonáte vyjadril znepokojenie nad eskaláciou konfliktu v Donbase a rastúcim počtom civilných obetí po tom, čo ukrajinské ozbrojené sily začali ostreľovať región čoraz častejšie.

Putin a Porošenko si vymenili aj názory na ruskú iniciatívu zriadiť misiu OSN s cieľom chrániť členov Špeciálnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine. Diskutovali taktiež o výmene zadržaných osôb i o tom, že by ruských občanov zadržiavaných na Ukrajine a Ukrajincov zadržiavaných v Rusku navštívili ombudsmani z ich vlasti.