Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Popredný líbyjský generál sa stal terčom útoku

Za posledný mesiac zabili na východe Líbye najmenej 13 bývalých vojenských a bezpečnostných predstaviteľov.

Tripolis 30. júla (TASR) - Vysokopostavený líbyjský generál sa stal terčom útoku v meste Benghází na nepokojnom východe krajiny. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na líbyjské bezpečnostné zdroje.

Na konvoj generála Chalífu Haftara spustili v nedeľu paľbu neznámi útočníci. Generál, poverený organizovaním novej líbyjskej armády po páde režimu Muammara Kaddáfího, vyviazol bez zranení.

Za posledný mesiac zabili na východe Líbye najmenej 13 bývalých vojenských a bezpečnostných predstaviteľov. Naposledy prišiel v sobotu o život niekdajší šéf Kaddáfího vojenskej rozviedky, ktorý sa počas vlaňajšej občianskej vojny pridal k povstalcom. Útočníci ho zastrelili cestou do mešity v Benghází.

Zničujúca občianska vojna sa po deviatich mesiacoch skončila vlani v októbri. Vládnuca Prechodná národná rada (NTC) má však problémy so zaistením bezpečnosti a stability v celej krajine.

V Líbyi sa 7. júla uskutočnili prvé slobodné voľby za posledné desaťročia, v ktorých sa rozhodovalo o zložení prechodného parlamentu. Zvíťazila v nich sekulárna liberálna aliancia vedená bývalým premiérom ministrom zahraničných vecí Mahmúdom Džibrílom.