Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Poľský buk získal titul Európsky strom roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Organizátorom podujatia Európsky strom roka je nadnárodné ekologické združenie EPA (Environmental Partnership Association) so sídlom v Bruseli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 23. marca (TASR) - Strom nazývaný "Srdce záhrady", v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, pravdepodobne zasadený na prelome 18. a 19. storočia, rastie v starom parku botanickej záhrady Univerzity vo Vroclave. TASR prevzala informácie z nedeľnej správy poľskej tlačovej agentúry PAP.

"Srdce záhrady" je už tretí poľský strom v poradí, ktorý vyhral súťaž, a vybrali ho spomedzi 15 stromov, ktoré sa umiestnili na prvej priečke v národných súťažiach v Európe.

Vlani titul udelili 180-ročnému dubu nazvanému Fabrykant v stredopoľskom meste Lodž. V roku 2022 sa stal víťazom 400-ročný dub nazvaný Dunin v Bielovežskom národnom parku v severovýchodnej časti krajiny.

Poľsko vyhralo súťaž prvýkrát v roku 2017, keď titul získal 650-ročný dub nazvaný Jozef v juhovýchodnej dedine Wišniowa.

Druhé miesto v tohtoročnej súťaži obsadil "Plačúci buk z Bayeux", obce vo francúzskom regióne Normandia. Za ním na treťom mieste nasleduje 1000 rokov starý "Olivovník z Luras", obce na talianskom ostrove Sardínia.

Organizátorom podujatia Európsky strom roka je nadnárodné ekologické združenie EPA (Environmental Partnership Association) so sídlom v Bruseli.

Národnú súťaž v Poľsku usporiadal Klub Gaja, jedno z najstarších poľských občianskych združení zaoberajúce sa ochranou životného prostredia a právami zvierat.