Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Poľsko žiada Izrael o vysvetlenie úmrtia poľského dobrovoľníka v Gaze

Palestínčania sa zhromaždili na miesto, kde prišli o život zamestnanci neziskovej charitatívnej organizácie World Central Kitchen (WCK) pri leteckom útoku izraelskej armády v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v pondelok 1. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Zabitý Poliak pracoval pre neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK) doručujúcu potraviny obyvateľom v Pásme Gazy.

Varšava 2. apríla (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v utorok požiadal izraelského veľvyslanca vo Varšave o "naliehavé vysvetlenie" v súvislosti so zabitým poľským dobrovoľníkom v Pásme Gazy, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

"Ubezpečil ma, že Poľsko čoskoro dostane výsledky vyšetrovania tejto tragédie," uviedol Sikorski na sociálnej sieti X. Takisto vyjadril sústrasť rodine odvážneho poľského dobrovoľníka i v spojitosti so všetkými obeťami z radov civilistov v Pásme Gazy.

Zabitý Poliak pracoval pre neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK) doručujúcu potraviny obyvateľom v Pásme Gazy. Tá v utorok potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Izraelská armáda uviedla, že na najvyššej úrovni dôkladne preveruje okolnosti tohto podľa nej tragického incidentu. Uviedla, že vyvinula veľké úsilie, aby umožnila bezpečné doručenie humanitárnej pomoci. Útok už odsúdili viaceré krajiny a vysokopostavení politici vrátane USA, Číny, Španielska či Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.