Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v Paríži zatkla desiatky demonštrantov z hnutia žltých viest

žlté vesty, archívna snímka Foto: FOTO TASR/AP

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov, priamej demokracie.

Paríž 21. septembra (TASR) - Francúzske úrady v sobotu zatkli viac ako sto demonštrantov, ktorí sa počas protestov žltých viest zhromaždili v uliciach Paríža, informovala agentúra AP.

Policajní ťažkoodenci použili slzotvorný plyn a rozohnali malé skupiny protestujúcich. Podľa vyjadrení parížskej polície bolo zatknutých najmenej 106 ľudí a viac ako sto ďalším udelili finančné pokuty.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok ľudí vyzval, aby zachovali pokoj, uviedla agentúra AFP. Podľa prezidentových slov je dobré, že ľudia vyjadrujú svoje názory. Nemali by však narúšať klimatické protesty a kultúrne podujatia, ktoré sa cez víkend takisto konajú v meste.

V uliciach Paríža bolo v sobotu rozmiestnených viac ako 7000 policajtov s cieľom potlačiť akékoľvek prejavy násilia. Úrady takisto zakázali protesty v oblastiach v okolí centra mesta vrátane prezidentského paláca, vládnych budov a parlamentu, bulváru Champs-Élysées, Eiffelovej veže a katedrály Notre Dame.

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov a priamej demokracie. Počas leta 2019 činnosť hnutia zoslabla.