Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia v čínskom meste Šan-wej zhabala rekordných 1,3 tony kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zhabaný kokaín má na čiernom trhu hodnotu približne 160 miliónov dolárov, oznámila v noci nadnes agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady.

Peking 25. apríla (TASR) - Čínska polícia zhabala 1,3 tony kokaínu pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Ide o dosiaľ najväčší kontraband tejto drogy, aký sa v Číne podarilo zadržať. Zhabaný kokaín má na čiernom trhu hodnotu približne 160 miliónov dolárov, oznámila v noci nadnes agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne úrady.

Drogy pochádzajú z bližšie nešpecifikovanej juhoamerickej krajiny a boli dovezené do prístavného mesta Šan-wej v provincii Kuang-tung na juhu krajiny. Polícia neuviedla, či boli drogy určené pre čínsky trh alebo smerovali do ďalšej krajiny. Užívanie kokaínu však nie je v porovnaní s inými drogami v Číne rozšírené.

Polícia zároveň zadržala v Šan-weji desať podozrivých osôb, pochádzajúcich najmä z Hongkongu. Predchádzalo tomu vyšetrovanie, ktoré sa začalo vlani v júli. Podľa vlády je v Číne 2,5 milióna užívateľov drog, pričom 60 percent z nich užíva syntetické drogy, 38 percent opiáty a 1,4 percenta užíva kokaín a marihuanu.