Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Polícia v Indii zasiahla proti konferencii, kde kritizovali Módího

Indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Na stretnutí vystúpili aj rečníci, ktorí kritizovali indického premiéra Naréndru Módího a konanie jeho vlády pri organizovaní summitu G20.

Naí Dillí 20. augusta (TASR) - Indická polícia sa v nedeľu v Naí Dillí pokúsila zabrániť pokračovaniu konferencie, na ktorej významní aktivisti, vedci a politici diskutovali o globálnych problémoch sveta. Trojdňové podujatie nazvané We20 bolo diskusným fórom pred summitom skupiny 20 priemyselne vyspelých krajín (G20), ktorý sa bude konať v Naí Dillí v septembri.

Ako informovala agentúra AP, organizátori konferencie We20 uviedli, že v nedeľu ráno dostali list od polície v Naí Dillí, v ktorom ich vyzvala, aby stretnutie ukončili, pretože nemajú povolenie pre konanie akcie v zóne s vysokou bezpečnostnou ochranou.

"Sme šokovaní, že na praktizovanie demokracie potrebujeme povolenie," reagovali organizátori vo vyhlásení citovanom agentúrou AP.

Noviny The Hindu však citovali policajného dôstojníka Sandžaja Sajna, ktorý vyhlásil, že konferencia We20 od úradov ani nedostala povolenie na konanie. Zamietavé rozhodnutie úradov však pošta organizátorom konferencie doručila až v nedeľu, v posledný deň podujatia.

Polícia prostredníctvom Sajna argumentovala, že konferencia sa konala v oblasti, kde na verejných miestach platí zákaz zhromaždenia štyroch a viac osôb. Pred dejiskom konferencie pritom boli postavené stany.

Organizátori We20 uviedli, že polícia sa pokúsila narušiť ich podujatie už v sobotu, keď delegátom bránila dostať sa na miesto konania. Napriek tomu však program We20 pokračoval podľa plánu.

Indická opozícia konanie polície kritizovala a označila ho za útok na slobodu prejavu.

Na konferencii We20 sa zúčastnilo takmer 400 delegátov, ktorí počas dvoch dní diskutovali o programe summitu G20 i o kľúčových otázkach, ktoré sa týkajú veľkej časti svetovej populácie - vrátane potravinovej bezpečnosti, zmeny klímy, pracovných práv, prírodných zdrojov a rastúcej nerovnosti.

Na stretnutí vystúpili aj rečníci, ktorí kritizovali indického premiéra Naréndru Módího a konanie jeho vlády pri organizovaní summitu G20. Tvrdili, že vláda využíva toto podujatie na posilnenie Módího hinduistickej nacionalistickej strany pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Indii uskutočnia na budúci rok.

Podľa agentúry AP kritici tiež spochybňovali záujmy skupiny G20 a to, komu slúži. Uviedli, že summit G20 je "obľúbeným networkingovým podujatím pre bohatých a mocných pod zámienkou záchrany sveta".