Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia je veľmi blízko ďalšiemu podozrivému z terorizmu v Katalánsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Matka podozrivého vo vysielaní Televisió de Catalunya i Catalunya Radio apelovala na syna, aby sa vzdal polícii.

Barcelona 20. augusta (TASR/Teraz.sk) - Španielska polícia spojila tri prenajaté dodávky s hľadaným Maročanom z islamistickej extrémistickej bunky, ktorá vykonala teroristické útoky v Barcelone a v neďalekom prímorskom letovisku Cambrils.




Policajný predstaviteľ dnes uviedol, že všetky tri dodávky boli prenajaté s použitím kreditnej karty Younesa Abouyaaquouba, 22-ročného Maročana podozrivého z riadenia dodávky, ktorá na barcelonskej promenáde zabila 13 chodcov a zranila ďalších vyše 120. Je stále na slobode a polícia po ňom intenzívne pátra na severovýchode krajiny.



Policajný predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienku anonymity, ďalej povedal, že jedna z dodávok bola použitá pri barcelonskom útoku. Ďalšiu našli v meste Vic, 70 kilometrov severne od Barcelony na ceste do Ripollu, kde všetci hlavní podozriví žili. Tretiu našli v samotnom Rippole.

Polícia sa domnieva, že členovia bunky chceli naplniť vozidlá trhavinami s cieľom vykonať veľký útok. Plány sa však zmenili, keď v stredu došlo k výbuchu v jednom z domov v Alcanare, ktorý mohol podľa polície nastať pri domáckej výrobe výbušnín. Preto o deň neskôr použili pri útokoch dodávky.

Polícia je veľmi blízko ďalšiemu podozrivému z teroru



Katalánska polícia je tri dni po teroristickom útoku v Barcelone veľmi blízko ďalšiemu podozrivému, osobe, ktorú spájajú s útokom v katalánskej metropole i pokusom o útok v letovisku Cambrils. Zatiaľ však zostáva nezodpovedanou otázkou, akú úlohu zohrala táto osoba pri teroristických akciách.

Hlavná pozornosť vyšetrovateľov je upriamená aj naďalej na pátranie po predpokladanom vodičovi bielej dodávky, ktorá v centre Barcelony vrážala do ľudí a spôsobila smrť najmenej 13 z nich, pričom desiatky ďalších nevinných utrpeli sčasti životy ohrozujúce zranenia.

Po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivom z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásil tzv. Islamský štát (IS) sa pátra predovšetkým v mestách Ripoll a Manlleu, ich okolí, ale aj na medzinárodnej úrovni.



Jeho matka vo vysielaní Televisió de Catalunya i Catalunya Radio apelovala na syna, aby sa vzdal polícii. "Nechcem, aby ďalej zabíjali," zdôraznila a dodala, že uprednostní synovo uväznenie pred jeho smrťou. Osobne však v jeho vinu neverí.

Kriminalisti sa zameriavajú aj na doteraz nezvestného imáma Abdelbakiho Es Sattyho, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v dome v Alcanare. Práve on mal stáť za radikalizáciou neskorších členov teroristickej bunky a mohol byť jej hlavou.

Ide o muža, ktorý si už za obchodovanie s drogami odpykal štvorročný trest väzenia a ktorý mal mať kontakty so zodpovednými za teroristické útoky na prímestské vlaky v Madride z roku 2004, informoval mienkotvorný denník El País. Až do júna pôsobil ako kazateľ v mešite v Ripolle okolo 100 km severne od Barcelony.

Je však viac ako otázne, či je imám ešte medzi živými.

Polícia totiž objavila biologické stopy troch osôb v troskách domu zničeného explóziou v Alcanare, ktorý mal podľa predpokladov vyšetrovateľov slúžiť na prípravu teroristického útoku s ešte tragickejšími následkami a v ktorom došlo k neplánovanej explózii trhaviny.

Aj keď bezpečnostné zložky zlikvidovali v Cambrilse piatich teroristov a ďalších štyroch už zadržali, pričom poznajú aj identitu troch zatiaľ nezvestných, respektíve na úteku, katalánska polícia i tamojšia regionálna vláda spochybnili sobotňajšie vyjadrenie španielskeho ministra vnútra Juana Ignacia Zoida o rozbití teroristickej bunky. Podľa ich názoru nemožno o tom hovoriť, kým neskončilo pátranie po podozrivých.

Katalánska polícia nevylučuje, že hľadaný Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska



Španielska polícia nevylučuje, že muž podozrivý zo štvrtkového útoku na rušnej ulici Las Ramblas v Barcelone mohol prejsť cez hranice do Francúzska. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Na otázku, či hľadaný podozrivý Younes Abouyaaqoub mohol ujsť do Francúzska, dnes náčelník katalánskej polície Josep Lluís Trapero na tlačovej konferencii v Barcelone odpovedal: "Nemáme o tom žiadne informácie, ale nemôžeme to vylúčiť."

Trapero spresnil, že španielske tajné služby nevedia, či sa Abouyaaqoub ešte stále nachádza na španielskom území.

"Keby som vedel, že je v Španielsku a kde (je), išli by sme preňho,"
vysvetlil. "Nevieme, kde je," dodal Trapero na margo pohybu Abouyaaqouba.

Trapero na tlačovej konferencii uviedol, že po štvrtkovom útoku v Barcelone boli posilnené kontroly na spoločných hraniciach s Francúzskom, ktoré sú od katalánskej metropoly vzdialené asi dve hodiny jazdy autom.

Za najpravdepodobnejšiu považujú vyšetrovatelia tú hypotézu, že v dodávke, ktorá vo štvrtok popoludní v Barcelone vrážala do ľudí na Ramble, bol v čase útoku iba jeden človek. Trapero však uviedol, že polícia zatiaľ nedokáže potvrdiť totožnosť tohto vodiča, ktorý z miesta činu ušiel pešo po tom, ako dodávka po náraze do novinového stánku zastala.

Predpokladá sa, že Abouyaaqoub je jediným z 12 podozrivých zo spáchania útokov, ktorý je ešte stále na úteku.

Dvaja z členov teroristickej bunky z Katalánska boli vlani v decembri v Zürichu



Najmenej jeden z členov teroristickej bunky zo španielskeho Katalánska navštívil vlani v decembri švajčiarsky Zürich. Predmetnú informáciu internetového portálu tagesanzeiger.ch potvrdila dnes pre tlačovú agentúru SDA hovorkyňa Federálneho úradu pre políciu (Fedpol) v Berne Catherine Maretová. Či a aké kontakty spájali teroristov so Švajčiarskom, to zatiaľ nie je jasné, vyplynulo z jej slov.

Podľa švajčiarskych médií, ale aj podľa katalánskej polície však Zürich navštívili na sklonku uplynulého roka dokonca dvaja z členov bunky.

Podľa internetového vydania denníka Blick išlo o 24-ročného Mohameda Hichamyho, ktorého policajti zastrelili v noci na piatok v letovisku Cambrils, ako aj Youssefa Aallu, ktorý mohol spoločne s predpokladanou hlavou bunky imámom Abdelbakim Es Sattym prísť o život pri stredajšej explózii v dome v Alcanare.