Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

TERORIZMUS V LONDÝNE: V súvislosti s útokom zadržali 12 podozrivých

Na snímke v popredí jeden z útočníkov teroristického útoku po zásahu polície neďaleko Borough Marketu v Londýne, v sobotu 3. júna 2017. Foto: TASR/AP

Pri útoku zomrelo 7 osôb, 48 sa zranilo. Očití svedkovia podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali To je za Alaha!. Britská premiérka obvinila z incidentu islamských extrémistov.

Londýn 4. júna (TASR) - Britská polícia zadržala dnes ráno vo východnej časti Londýna 12 podozrivých osôb v súvislosti s útokom, ktorý sa odohral v sobotu večer na Londýnskom moste a v priľahlej lokalite Borough Market. K zadržaniu došlo vo štvrti Barking, pričom akciu vykonali protiteroristické zložky.

Príslušné úrady uviedli, že pri teroristickom útoku zomrelo najmenej sedem ľudí a približne 48 utrpelo zranenia rozličného rozsahu. Medzi zranenými sú aj dvaja policajti, z ktorých jeden bol v inkriminovanom čase mimo službu. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian oznámil, že pri útoku utrpeli zranenia štyria francúzski občania, jeden z nich vážne. Zranenia utrpeli aj dvaja Austrálčania, oznámil dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Informoval o tom denník Sydney Morning Herald.

Vyšetrovanie napreduje rýchlo. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z incidentu islamských extrémistov. Ministerka vnútra Amber Ruddová oznámila, že stupeň teroristického ohrozenia sa nezvýši z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický; polícia je totiž presvedčená, že na úteku už nie sú žiadni páchatelia.

Najvyšší stupeň platil niekoľko dní po samovražednom bombovom útoku, ktorý sa stal v Manchestri pred dvoma týždňami a polícia sa vtedy usilovala vypátrať možných komplicov atentátnika. Ruddová pre stanicu ITV uviedla, že sa musí spraviť viac pre boj proti "náporu džihádistickej propagandy na internete".



Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí.

Polícia všetkých troch zastrelila. Uviedla, že proti podozrivých zneškodnili do ôsmich minút po prvom telefonáte. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková vyzdvihla "výnimočnú statočnosť" svojich kolegov, ktorí útočníkov zneškodnili.

Útočníci mali na sebe atrapy viest samovražedných atentátnikov



Londýnska Metropolitná polícia dnes informovala, že sobotňajšie útoky v centre Londýna spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa súčasne domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Túto svoju hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie foto- a videozáznamov.

Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície.

Policajti v uliciach Londýna.
Foto: TASR/AP


Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali "To je za Alaha!".

Agentúra Reuters v súvislosti s útokom napísala, že džihádistická organizácia Islamský štát v sobotu prostredníctvom služby Telegram vyzývala svojich sympatizantov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov - ramadánu - podnikli útoky proti "križiakom". Ako útočný nástroj majú použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane.

Mayová zvoláva tím Cobra



Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na dnes ráno zasadnutie krízového štábu Cobra.

K sobotňajším útokom došlo menej ako tri mesiace po tom, ako pri atentáte podľa podobného scenára na moste Westminster Bridge v Londýne zahynuli štyria ľudia. Piatou obeťou bol policajt, ktorého páchateľ dobodal pred budovou parlamentu.

Helikoptéra pristáva na London Bridge.
Foto: TASR/AP


Pred necelými dvoma týždňami zasa Británia zažila šok, keď samovražedný atentátnik aktivoval výbušninu na záver koncertu americkej popovej speváčky Ariane Grande, ktorý sa konal v multifunkčnej hale v Manchestri. Pri výbuchu zahynulo 22 ľudí vrátane detí a tínedžerov.

Podľa BBC nastala panika, krik a plač



Britská spravodajská stanica BBC informovala, že ľudia, ktorí boli v dejiskách nočných incidentov alebo v ich blízkosti, boli šokovaní, nastala panika, krik a plač.

Podľa televízie BBC polícia okamžite uzavrela oblasť, kde k útokom došlo. Ľudia odtiaľ mohli odísť až neskôr, pod dohľadom policajtov a s rukami hore. Polícia počas zásahu vyzývala Londýnčanov i návštevníkov mesta, ktorí sa nachádzali v oblasti miesta činu, aby "ušli, skryli sa a až potom, v bezpečí, volali na políciu".

Britský denník Sun v noci nadnes, po útokoch, informoval o dvoch kontrolovaných explóziách, ktoré polícia uskutočnila v blízkosti sídla reakcie tohto periodika nachádzajúceho sa neďaleko Londýnskeho mosta, kde v sobotu neskoro večer dodávka zámerne vrazila do ľudí do chodníku. Tretiu explóziu bolo počuť o niečo neskôr. Došlo k nej v blízkosti mrakodrapu The Shard neďaleko spomínaného mosta.

Situácia na Borough High Street.
Foto: TASR/AP


Podobne ako v Machestri, kde sa pred dvoma týždňami odohral samovraždený atentát v multifunkčnej hale, aj medzi Londýnčanmi sa zdvihla vlna solidarity s tými ľuďmi, čo po útokoch kvôli policajnej uzávere uviazli v centre.

Pomoc im ponúklo viacero reštaurácií či hotelov, pričom do niektorých z nich záchranári sústredili zranených schopných chôdze. Ochotu pomôcť prejavili na sociálnych sieťach aj radoví občania. Najmenej jedna taxislužba ponúkala bezplatný odvoz pre uviaznuvších v centre Londýna.

Polícia obyvateľov i návštevníkov Londýna požiadala, aby boli pokojní, ale v strehu a opatrní. Ubezpečila ich, že podniká všetky kroky nutné v súvislosti s incidentmi, ku ktorým došlo v noci nadnes na moste London Bridge a v lokalitách Borough Market a Vauxhall.

Facebook po útokoch v Londýne aktivoval funkciu kontrola bezpečia



Spoločnosť Facebook v noci nadnes po sérii incidentov v Londýne spustila službu Safety Check. Vďaka nej mohli ľudia, ktorí sa nachádzali priamo v dejiskách útokov alebo v ich blízkosti, oznámiť svojim blízkym, že sú v poriadku.

Novú funkciu s názvom Kontrola bezpečia predstavil Facebook v roku 2014.

Policajti v lokalite Borough Market.
Foto: TASR/AP


Ak ju má používateľ aktivovanú, Facebook v krízových situáciách skontroluje jeho IP, poslednú známu polohu a miesto, kde podľa profilu býva. V prípade, že by sa mohol nachádzať v postihnutej oblasti, sieť ho notifikáciou vyzve, aby označil, že je v poriadku. Túto informáciu môžu následne vidieť jeho priatelia.

Nápad zaviesť túto službu vznikol po ničivom zemetrasení a následnej vlne cunami v Japonsku v roku 2011.

Výberový prehľad incidentov, ktoré sa v britskej metropole udiali v minulosti



22. marca 2017 - Khalid Masood (52), narodený v Británii, ozbrojený nožom vyčíňal v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu. Pri incidente zahynuli šiesti ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický útok.

5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo služby. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

7. júla 2005 - Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo v Británii 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, nastúpili na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.