Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pokusy Paríža o ukončenie hrebenatkovej vojny s Britániou zlyhali

Hrebenatky, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dlhodobý spor o mäkkýše, ktoré sú vyhľadávanou kulinárskou špecialitou, sa na prelome augusta a septembra vyhrotil v zátoke Baie de la Seine pri pobreží severofrancúzskej Normandie.

Paríž 13. septembra (TASR) - Francúzsko sa domnieva, že jeho pokusy o dosiahnutie konečnej dohody s Britániou v spore o náleziská hrebenatiek, ktoré sa nachádzajú v medzinárodných vodách v oblasti Lamanšského prielivu, zlyhali.

Paríž totiž v tejto súvislosti navrhol ešte v utorok Londýnu dohodu, pričom odpoveď očakával do stredajšieho poludnia. To sa však nestalo, informovala v stredu večer agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá. Tie citovali riaditeľa francúzskeho národného výboru pre rybolov Huberta Carrého, podľa ktorého sa Paríž k rokovaciemu stolu s Britániou "už nevráti".

Dlhodobý spor o mäkkýše, ktoré sú vyhľadávanou kulinárskou špecialitou, sa na prelome augusta a septembra vyhrotil v zátoke Baie de la Seine pri pobreží severofrancúzskej Normandie.

Konfrontácie sa podľa televízie Sky News zúčastnilo asi 40 francúzskych člnov, ktoré zaútočili na zhruba desiatku anglických a škótskych plavidiel. Francúzski rybári údajne hádzali na Angličanov dymovnice, kamene a ďalšie predmety, pričom poškodili viacero člnov. Na jednom z plavidiel útočníci rozbili okno, na inom došlo ku škodám spôsobeným hodenou svetlicou. Ďalšej eskalácii sporu zabránil až zásah francúzskych žandárov.

Problém ohľadom lovu hrebenatiek spočíva v tom, že britské predpisy dovoľujú výlov hrebenatiek počas celého roka, zatiaľ čo pre francúzskych rybárov lovná sezóna trvá len od októbra do mája.

V predchádzajúcich rokoch rybári oboch krajín riešili vzájomné spory dohodou, tento rok sa im to však zatiaľ nepodarilo. Francúzi chceli zabrániť britským kolegom vo výlove hrebenatiek v obave, že Briti by mohli ložiská cenených mäkkýšov úplne vydrancovať.

Minulý týždeň obe strany dospeli k principiálnej dohode o podmienkach lovu hrebenatiek, resp. mušlí sv. Jakuba. Zhodli sa na tom, že predchádzajúca zmluva, ktorá umožňovala Britom v inkriminovanom období v oblasti používanie maximálne 15-metrových lodí, musí byť obnovená, pričom britskí rybári budú za svoje straty na ziskoch odškodnení.

Konečnú dohodu sa im však dosiahnuť nepodarilo. Nemenovaný zdroj z francúzskej delegácie minulý týždeň uviedol, že britská delegácia žiadala privysoké kompenzácie.