Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Počet obetí potopeného trajektu pri Zanzibare stúpol na 63

Záchranári vyťahujú z mora pasažiera na svoj čln po potopení trajektu v Zanzibare 19. júla. Foto: TASR/AP

Zachrániť sa podarilo 146 ľudí vrátane 12 západných turistov, z toho štyroch Nemcov.

Stone Town 20. júla (TASR) - Počet obetí havárie trajektu, ktorý sa v stredu potopil pri pobreží súostrovia Zanzibar patriaceho k africkej Tanzánii, stúpol už na 63. Informovali o tom dnes miestne médiá.

Záchranári vyjadrili obavy, že by mohli nájsť ďalšie telá obetí, pretože na preplnenej lodi MV Skagit/Kalama bol neznámy počet cestujúcich. Zachrániť sa podarilo 146 ľudí vrátane 12 západných turistov, z toho štyroch Nemcov. Na palube bolo najmenej 30 ľudí.

Plavidlo, v ktorom podľa rôznych zdrojov cestovalo 280-400 ľudí, sa vydalo na plavbu z tanzánskej metropoly Dar-es-Salaam v stredu 18. júla okolo poludnia k súostroviu Zanzibar. Potopil sa pri ostrove Pungume, smeroval k najväčšiemu zanzibarskému ostrovu Unguja.

Doterajšie zistenia naznačujú, že trajekt sa prevrátil v silnom vetre a vlnobití. Ku katastrofe mohlo okrem veľkého množstva cestujúcich prispieť aj preťaženie plavidla nákladom.

Vlády v Tanzánii i autonómnej oblasti Zanzibar vyhlásili trojdňový smútok za obete nešťatia.

Vlani v septembri si potopenie preplneného trajektu pri pobreží Zanzibaru vyžiadalo životy vyše 200 ľudí. Išlo o najhoršie námorné nešťastie v dejinách tohto súostrovia.