Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

MINÚTA TICHA V BRITÁNII: Počet obetí londýnskeho požiaru stúpol na 79

Dym stúpa z horiacej 27-poschodovej výškovej obytnej budovy Grenfell Tower vo štvrti Kensington v západnej časti britskej metropoly Londýn 14. júna 2017. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie stále prebieha a toto číslo sa v súvislosti s ním ešte môže zmeniť.

Londýn 19. júna (TASR) - Na najmenej 79 mŕtvych či nezvestných stúpol počet obetí požiaru, ktorý minulý týždeň vypukol v 24-poschodovej londýnskej výškovej budove Grenfell Tower. Oznámil to dnes veliteľ londýnskej Metropolitnej polície Stuart Cundy.

Cundy podľa agentúry AP dodal, že vyšetrovanie stále prebieha a toto číslo sa v súvislosti s ním ešte môže zmeniť. Uviedol tiež, že v budove stále prebiehajú záchranné a pátracie operácie.

Niektoré rodiny prišli pri požiari o viacerých členov, pátranie je pre ne veľmi bolestivé, povedal veliteľ londýnskej polície. Dodal však, že došlo aj k pozitívnym objavom - päť osôb, ktoré boli považované za nezvestné, sa našlo živých.

Ticho podľa Mayovej zavládlo aj vo všetkých vládnych budovách



Obyvatelia Veľkej Británie si dnes minútou ticha uctili obete ničivého požiaru, ktorý vypukol minulý týždeň v londýnskej budove Grenfell Tower.

Pamiatku obetí si dnes o 11.00 h britského času (12.00 h SELČ) uctili neďaleko 24-poschodovej budovy Grenfell Tower stovky miestnych obyvateľov, požiarnikov či záchranárov. Ticho podľa premiérky Theresy Mayovej zavládlo aj vo všetkých vládnych budovách. Ostatné zariadenia sa k tomuto gestu solidarity mohli dobrovoľne pripojiť.

"Obyvatelia Grenfell Tower, rodiny, ktoré prišli o svojich blízkych aj záchranári, ktorí sa im snažili zo všetkých síl pomôcť, prežili jedni z najtrýznivejších a najtraumatickejších skúseností, aké si možno vôbec predstaviť," povedala podľa agentúry DPA Mayová tesne pred začiatkom minúty ticha.