Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Počet ľudí zranených pri útokoch na centrum Charkova sa zvýšil na 20

Ukrajinský vojak obsluhuje samovražedný dron nad ruskými pozíciami v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v nedeľu 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry Charkovskej oblasti ruská armáda v utorok popoludní podnikla séru útokov na jeden z obvodov Charkova, pričom jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 14. mája (TASR) - Útoky ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny si v utorok vyžiadali 20 zranených vrátane troch detí, informovala britská stanica BBC, na ktorú sa odvoláva TASR.

Podľa prokuratúry Charkovskej oblasti ruská armáda v utorok popoludní podnikla séru útokov na jeden z obvodov Charkova, pričom jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom. Ďalší zásah dostali neďaleké garáže, kde vypukol požiar.

Prokuratúra sumarizovala, že pri ruskom útoku boli poškodené garáže, autá a najmenej 20 bytových a nebytových budov vrátane obchodného centra, jednej školy a viacerých obchodných prevádzok.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že 14. mája popoludní ruská armáda uskutočnila sedem náletov na obytný sektor Charkova.

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tomto sektore: ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Táto situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícok ľudí z oblasti.

"Tento tlak je zameraný na dotlačenie ľudí k tomu, aby odišli... Toto je taktika Ruskej federácie," povedal pre agentúru AFP na mieste jedného z útokov primátor Charkova Ihor Terechov.