Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počas protestov vo Francúzsku stúpol počet ťažko zranených

Demonštranti pozdravujú vodičov, ktorí blokujú cestu v Rennes na západe Francúzska 17. novembra 2018. Francúzski motoristi organizujú rozsiahly protest proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Foto: TASR/AP

Blokády ciest a protestné zhromaždenia sa konali v 2034 lokalitách v rôznych častiach Francúzska a zapojilo sa do nich takmer 290 000 ľudí oblečených na znak protestu v žltých reflexných vestách.

Paríž 18. novembra (TASR) - Akcie na protest proti zdražovaniu pohonných látok vo Francúzsku pokračovali aj v nedeľu, pričom si vyžiadali ďalších zranených.

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa demonštranti na viacerých miestach dostali do potýčok s políciou, ale došlo aj k incidentom s vodičmi áut, ktorým blokády na cestách bránili v prejazde.

Polícia tak najnovšie pátra po vodičovi, ktorý autom prerazil barikádu v meste Saint-Quentin na severovýchode Francúzska, pričom vážne zranil jedného z demonštrantov.

V blízkosti mesta Caen na severe krajiny zasa polícia musela použiť slzotvorný plyn, aby rozohnala dav demonštrantov, ktorí zničili dopravný radar a pálili drevené palety.

Demonštranti - nazývaní "žlté vesty" - pre reflexné vesty, ktoré majú na sebe - zablokovali v sobotu kruhové objazdy, dôležité dopravné tepny a križovatky v rôznych častiach krajiny, aby vyjadrili svoj hnev zo zvýšenia daní z pohonných látok a zo svojej klesajúcej kúpnej sily za vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

Minister vnútra Christophe Castaner v nedeľu uviedol, že prvý deň a noc protestov si vyžiadali jednu obeť a viac ako 400 zranených. Medzi nimi je aj 28 policajtov, príslušníkov žandarmérie a hasičského zboru.

Francúzska maloobchodná sieť Auchan medzičasom nahlásila násilnosti v približne 20 nákupných centrách, kde prevádzkuje svoje hypermarkety.