Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po tragickej zrážke vlakov rezignoval šéf železníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci administratívneho stíhania postavili tiež mimo službu deväť železničných úradníkov a robotníkov na tri mesiace, uviedol súkromný denník Al-Masrí al-Júm.

Káhira 14. augusta (TASR) - Šéf egyptských štátnych železníc Medhát Šúša odstúpil v nedeľu z funkcie. Urobil tak po zrážke dvoch osobných vlakov v pobrežnom meste Alexandria, pri ktorej zahynulo vyše 40 ľudí a zranenia utrpelo 120 ďalších osôb.

Minister dopravy Hišám Arafat rezignáciu bývalého armádneho generála prijal. Agentúra MENA predtým informovala, že rušňovodiči oboch vlakov a dvaja ich pomocníci musia ísť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie na 15 dní do väzby.

V rámci administratívneho stíhania postavili tiež mimo službu deväť železničných úradníkov a robotníkov na tri mesiace, uviedol súkromný denník Al-Masrí al-Júm.

Nehoda sa stala v piatok v Alexandrii na pobreží Stredozemného mora, keď osobný vlak prichádzajúci z metropoly Káhira narazil do zadnej časti iného vlaku, čakajúceho na malej stanici na predmestí Alexandrie.



Minister dopravy Hišám Arafat v sobotu vyhlásil, že k zrážke - jednej z najtragickejších v Egypte za posledné roky - prispel aj ručný železničný operačný systém.

"Prvé zistenia ukazujú, že k zrážke prispela závislosť železničnej prevádzky od ľudí, ako aj nedostatočný rozvoj infraštruktúry v posledných desaťročiach," povedal Arafat pre anglické internetové vydanie štátnych novín al-Ahrám.

Miestne médiá pripísali vinu za tragédiu poruche v systéme železničných výhybiek, ktorý posúva vlaky v tejto oblasti na určité koľaje, informovala tlačová agentúra DPA.

O počte úmrtí, spôsobených haváriou, sú protirečivé správy. Štátna televízia hlásila, že pri nešťastí zahynulo 49 ľudí, pričom ministerstvo zdravotníctva informovalo o 42 obetiach na životoch.

Egypt zažil v nedávnych rokoch niekoľko železničných nešťastí.

V novembri 2012 prišlo o život 49 ľudí, vrátane 44 detí, keď sa školský autobus na juhu Egypta zrazil s vlakom.

Najhoršie železničné nešťastie v Egypte sa stalo v roku 2002, keď vlak smerujúci na juh krajiny začal za jazdy horieť a plamene pohlcovali jeden vozeň za druhým. Zahynulo viac ako 360 ľudí.