Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Po sporoch ohľadom milosti pre Fujimoriho sa vymenila polovica vlády

Na archívnej snímke Alberto Fujimori Foto: TASR/AP

Počas slávnostného aktu, na ktorom noví ministri skladali sľub, Kuczynski označil uplynulých 30 dní za precedentné obdobie pre politický život krajiny.

Lima 10. januára (TASR) - Peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski vymenil takmer polovicu ministrov svojej 19-člennej vlády. K personálnym zmenám došlo krátko po tom, ako prezident čelil hrozbe impeachmentu pre podozrenia z korupcie i kritike za omilostenie bývalého autoritárskeho prezidenta krajiny Alberta Fujimoriho.

Počas slávnostného aktu, na ktorom noví ministri skladali sľub, Kuczynski označil uplynulých 30 dní za precedentné obdobie pre politický život krajiny. Vyzval na vzájomnú dôveru, vďaka ktorej sa podľa neho v krajine obnoví stabilita. Uznal pritom, že dosiahnuť zmierenie bude zrejme ťažké.

Novou ministerkou zahraničných vecí sa stala Cayetana Aljovinová, ktorá vo funkcii vystriedala Ricarda Lunu, ktorý svojho času v mene Peru viedol latinskoamerické štáty žiadajúce od Venezuely, aby pristúpila k demokratickým reformám.

Ministerstvo obrany bude viesť Jorge Kisic, informovala rozhlasová stanica Hlas Ameriky (VoA).

VoA spresnil, že skúsenosti s politikou majú len traja z ôsmich nových ministrov. Väčšina ostatných pracovala vo verejnej správe alebo v súkromnom sektore.

Dvaja noví ministri sú členmi pravicovej strany APRA, ktorá je prepojená s bývalým peruánskym prezidentom Alanom Garcíom.

APRA medzičasom oznámila, že oboch týchto svojich členov zo svojich radov vylúčila za nerešpektovanie rozhodnutia vedenia strany, že APRA nebude súčasťou Kuczynského novej vlády.

Výzva na Kuczynského odstúpenie z prezidentskej funkcie prišla po tom, čo sa objavili dôkazy, že prezident ešte ako minister financií v jednej z predchádzajúcich vlád prijal pred viac ako desiatimi rokmi od konzorcia vedeného brazílskou stavebnou spoločnosťou Odebrecht platby vo výške 782.000 dolárov.

Kuczynski akékoľvek pochybenia odmieta. Pôvod peňazí, ktoré podľa najnovších dôkazov prijal, však nevie uspokojivo vysvetliť, pričom v minulosti napojenie svojej konzultačnej firmy na Odebrecht popieral.

Firma Odebrecht v rámci dohody o vine a treste, ktorú pred časom uzavrela s americkým ministerstvom spravodlivosti, priznala, že vládam vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky poskytla výmenou za prideľovanie lukratívnych štátnych objednávok úplatky vo výške 800 miliónov dolárov (752,7 milióna eur).