Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taiwan a Kiribati prerušili svoje vzťahy, Peking tento krok ocenil

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Tento týždeň ide už o druhé rozhodnutie tohto druhu. Začiatkom týždňa sa totiž svoje vzťahy s Taiwanom rozhodli ukončiť aj Šalamúnove ostrovy.

Tchaj-pej 20. septembra (TASR) - Ostrovné štáty Taiwan a Kiribati v piatok prerušili svoje diplomatické vzťahy. Stalo sa tak po tom, ako Kiribatská republika rozhodla uznať Čínu.

Peking vo svojej reakcii oznámil, že "vysoko oceňuje" prerušenie obojstranné vzťahov medzi Kiribati a Taiwanom.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu však označil rozhodnutie Kiribati za "veľmi poľutovaniahodné". Avizoval, že v dôsledku toho sa okamžite ukončia všetky bilaterálne projekty a taiwanskí diplomati budú z Kiribati stiahnutí. Očakáva sa, že druhá strana podnikne rovnaký krok, informovala agentúra AFP.

Tento týždeň ide už o druhé rozhodnutie tohto druhu. Začiatkom týždňa sa totiž svoje vzťahy s Taiwanom rozhodli ukončiť aj Šalamúnove ostrovy.

V piatok oznámený diplomatický krok Kiribatskej republiky znamená, že suverenitu Taiwanu uznáva už iba 15 krajín sveta, podotkla agentúra AP.

Tento zvrat je pre Peking obzvlášť vítaný, lebo prichádza len niekoľko týždňov pred oslavami 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky (ČĽR).

Taiwan je fakticky suverénnym štátom od konca občianskej vojny v roku 1949, ale Čína stále vníma tento ostrov ako svoje územie a zaviazala sa, že ho v prípade potreby ovládne aj silou.