Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po jahodách sa v Austrálii našli ihly aj v jablkách a banánoch

Prázdne regály, zvyčajne naplnené jahodovými prepravkami v supermarkete Coles v Brisbane. Obavy verejnosti ohľadne ihiel v ovocí na policiach supermarketov sa rýchlo rozšírili po Austrálii a na Novom Zélande. Foto: TASR/AP

Pestovatelia jahôd musia po novom preukázať, že ich ovocie prešlo kontrolou cez detektor kovov alebo röntgen a až potom dostanú od tamojšieho ministerstva poľnohospodárstva povolenie na export.

Melbourne 18. septembra (TASR) - Austrálske úrady uvalili prísne pravidlá na vývoz jahôd po tom, ako v košíčkoch s týmito plodmi našli spotrebitelia ihly na šitie. V krajine navyše hlásili prípady, keď sa ihly našli aj v banánoch či jablkách. V dôsledku kontaminácie ovocia sa tamojší pestovatelia jahôd ocitli uprostred sezóny v kríze. Polícia v tomto prípade doposiaľ nikoho neobvinila, píše denník The Guardian.

Pestovatelia jahôd musia po novom preukázať, že ich ovocie prešlo kontrolou cez detektor kovov alebo röntgen a až potom dostanú od tamojšieho ministerstva poľnohospodárstva povolenie na export.

Dovoz austrálskych jahôd už zablokovali niektorí obchodní partneri v Rusku a v Spojenom kráľovstve, uviedla pre Guardian predstaviteľka združenia pestovateľov jahôd v Queenslande Jennifer Rowlingsová.

Nový Zéland tento týždeň oznámil, že z predajných pultov supermarketov stiahne všetky austrálske jahody.

Správy o nájdení ihiel na šitie alebo iných drobných kovových špicatých predmetov zaznamenali úrady v šiestich z ôsmich austrálskych štátov.

Ako prvá sa takmer pred dvoma týždňami začala správami o sabotážach zaoberať polícia v austrálskom štáte Queensland. Medzičasom už polícia dostala aj informácie o nájdení šijacích ihiel v banánoch a jablkách.

Polícia v štáte Nový Južný Wales sa zaoberá 20 prípadmi, keď sa v ovocí našli ihly. Varovala páchateľov, ale aj osoby, ktoré sa pokúsia tento trestný čin napodobňovať, alebo spotrebiteľov nahlasujúcich falošné správy, že za kontamináciu potravín im hrozí trest až desať rokov odňatia slobody.

V dôsledku konzumácie jahody so šijacou ihlou vo vnútri hospitalizovali už najmenej jednu osobu.

Minister zdravotníctva Greg Hunt v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ABC v súvislosti s incidentmi uviedol, že ide o podlý útok, ktorý ohrozuje kohokoľvek.

Okrem federálnych úradov sa prípadom nálezu ihiel v košíkoch s jahodami venuje aj štátna polícia, ktorá však zatiaľ neidentifikovala žiadnu podozrivú osobu.

Vlády štátov Queensland a Západná Austrália vypísali odmenu 100.000 austrálskych dolárov za informácie, ktoré by viedli k objasneniu prípadu a vypátraniu páchateľa.