Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Plavčíci na plážach Malorky vstúpia do neobmedzeného štrajku

Na archívnej snímke nemeckí turisti prichádzajú na pláž Palma de Mallorca v Španielsku . Foto: TASR/AP

Ľudia môžu vstupovať do mora, no na vlastné riziko.

Madrid 20. mája (TASR) - Turistov na španielskom ostrove Malorka upozorňujú, že plavčíci dohliadajúci na všetky pláže hlavného mesta Palma de Mallorca vstúpia od nedele do neobmedzeného štrajku. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Nikto z nás nebude pracovať. Ak dôjde k úmrtiam pri kúpaní sa, nebude to naša chyba," vyhlásil hovorca odborov Julian Delgado o približne 50 plavčíkoch, ktorí pracujú na mestských plážach.

Ľudia môžu vstupovať do mora, no na vlastné riziko. Plavčíci sú bežne v službe od 11.00 do 19.00 h. Štrajk sa bude týkať všetkých pláží v meste Palma de Mallorca vrátane pláže známej ako Ballermann, ktorú obľubujú najmä nemeckí a britskí turisti.

Plavčíci plánovali vstúpiť do štrajku už minulý rok. Na poslednú chvíľu sa však dohodli s mestom, ktoré im prisľúbilo zvýšenie platov a predĺženie pracovnej sezóny. No namiesto toho, aby začali podľa dohody strážiť pláže v apríli tohto roka, sa oficiálna plážová sezóna začala až v máji. Nedošlo ani k sľúbenému zvýšeniu ich platov.

Nebolo bezprostredne jasné, ako mesto zareaguje na ohlásený štrajk.

Vedenie mesta pripísalo nezlepšenie pracovných podmienok zmluve s odchádzajúcim prevádzkovateľom, ktorej platnosť vyprší koncom tohto leta.