Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Po zásahu centra OSN v Chán Júnise hlásia najmenej 9 mŕtvych

Ilusstračná snímka. Foto: TASR/AP

Televízia al-Džazíra na svojom arabskom kanáli odvysielala zábery, zachytávajúce budovu v plameňoch a z nej stúpajúce husté kúdoly dymu.

Tel Aviv/Gaza 24. januára (TASR) – Najmenej deväť ľudí zahynulo a 75 utrpelo zranenia pri stredajšom ostreľovaní školiaceho centra Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy. V centre sa v tom čase nachádzalo okolo 800 ľudí, informoval podľa agentúry DPA na sociálnej sieti X Thomas White, riaditeľ UNRWA pre Pásmo Gazy.

White tvrdí, že areál, do ktorého sa dva dni pokúšali dostať tímy z UNRWA a Svetovej zdravotníckej organizácie, zasiahli počas bojov dve tankové strely.

Televízia al-Džazíra na svojom arabskom kanáli odvysielala zábery, zachytávajúce budovu v plameňoch a z nej stúpajúce husté kúdoly dymu.

Izraelská armáda v utorok oznámila, že "obkľúčila" Chán Júnis, najväčšie mesto na juhu Pásma Gazy. Predpokladá, že v tamojších podzemných tuneloch sa skrývajú poprední predstavitelia palestínskeho islamistického hnutia Hamas. Je tiež pravdepodobné, že Hamas tam drží rukojemníkov.

Izraelská armáda sa k najnovšiemu incidentu nevyjadrila. Uviedla len to, že na západe mesta vykonala niekoľkodňovú operáciu proti Hamasu, ktorej cieľom bolo zničiť jeho veliteľské centrum.

Armáda ďalej konštatovala , že v husto obývanej oblasti sa nachádzali aj civilisti, núdzové príbytky a nemocnice, preto boli potrebné "veľmi špecifické postupy a presné operácie", aby sa minimalizovali nevyžiadané škody.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy po bezprecedentnom útokmi Hamasu na svoje územie zo 7. októbra. Podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom si doteraz vyžiadala najmenej 25.700 obetí, z ktorých asi 70 percent tvoria ženy a deti.