Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

PARLAMENTNÉ VOĽBY: Francúzi v Beneluxe podporili Macronovho kandidáta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzi žijúci v zahraničí si cez víkend volili svojich 11 poslancov. Riadne prvé kolo francúzskych parlamentných volieb bude v nedeľu.

Brusel 5. júna (TASR) – Kandidát strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zvíťazil v prvom kole parlamentných volieb medzi Francúzmi žijúcimi v Beneluxe. Francúzi žijúci v zahraničí si cez víkend volili svojich 11 poslancov. Riadne prvé kolo francúzskych parlamentných volieb bude v nedeľu.

Francúzske parlamentné voľby sa už začali. Cez víkend si zahraniční Francúzi volili poslancov v 11 volebných obvodoch po celom svete. V každom z nich si zvolia jedného poslanca. Jedným z obvodov je Benelux, teda Holandsko, Belgicko a Luxembursko.

V Beneluxe v prvom kole volieb zvíťazil Pieyre-Alexandre Anglade kandidujúci za koalíciu zloženú z Macronovej strany Republika vpred! (REM) a Demokratického hnutia (MoDem). Do druhého kola sa dostala aj kandidátka ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko (FI) Sophie Rauszerová.

V nedeľu bude riadne prvé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku. Obyvatelia krajiny galského kohúta a francúzskych zámorských teritórií si budú voliť 566 poslancov zodpovedajúcich rovnakému počtu volebných obvodov. Spolu s poslancami volenými Francúzmi žijúcimi v diaspóre má francúzsky parlament 577 členov.

Favoritom na víťazstvo vo voľbách je koalícia francúzskeho prezidenta Macrona. Ten by podľa nedávneho prieskumu agentúry Ipsos jasne vyhral so ziskom približne 60 percent kresiel v parlamente.

Francúzske parlamentné voľby sú dvojkolové. V každom z 577 volebných obvodov si voliči vyberajú jedného poslanca. Ak kandidát získa viac ako 50 percent hlasov zodpovedajúcich aspoň štvrtine hlasov všetkých oprávnených voličov v danom obvode, druhé kolo sa nekoná. Volebná účasť teda zohráva nezanedbateľnú úlohu.

Do druhého kola ale môže postúpiť aj tretí alebo štvrtý kandidát, ak získa aspoň 12,5 percenta hlasov oprávnených voličov.