Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Paríž: Medzi rukojemníkmi vrátenými do Izraela sú aj francúzske deti

Na archívnej snímke mesto Gaza. Foto: TASR/AP

Traja naši mladí krajania sú už dnes večer na slobode, oznámil na sociálnej sieti francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Paríž 28. novembra (TASR) - Medzi rukojemníkmi unesenými z Izraela, ktorých v pondelok palestínske radikálne hnutie Hamas odovzdalo Červenému krížu, sú aj traja maloletí občania Francúzska. V noci na utorok to oznámila francúzska vláda. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Traja naši mladí krajania sú už dnes večer na slobode," oznámil na sociálnej sieti francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Sme naďalej plne odhodlaní zabezpečiť prepustenie všetkých rukojemníkov," uviedol. Spresnil, že dve deti majú 12 rokov, ďalšie má 16 rokov.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že všetky tri deti sú "v súčasnosti v bezpečí v Izraeli", pričom ďalších päť francúzskych občanov je stále nezvestných.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti X predtým uviedol, že v pondelok boli v palestínskom Pásme Gazy prepustení traja francúzski a dvaja nemeckí občania a šesť argentínskych občanov.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková privítala prepustenie rukojemníkov vrátane "dvoch nemeckých tínedžerov" po "52 dňoch utrpenia a zúfalstva", píše agentúra AFP.

Katar tiež uviedol, že v reakcii na krok Hamasu bola z izraelských väzníc prepustená ďalšia 33-členná skupina Palestínčanov, ktorá pozostáva z 30 maloletých a troch žien. Izraelské väzenské orgány prepustenie palestínskych väzňov potvrdili krátko po príchode rukojemníkov do Izraela.

Izrael a Hamas sa v pondelok dohodli na predĺžení prímeria o dva dni, oznámil medzičasom Katar, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ medzi Izraelom a Hamasom aj počas predchádzajúcich rokovaní o prímerí.

Pôvodne štvordňové prímerie, ktorého súčasťou sú aj každodenné výmeny rukojemníkov a väzňov, začalo platiť v piatok ráno - malo sa teda skončiť v utorok.