Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pápeža Františka naďalej trápia problémy s dýchaním a pohyblivosťou

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Po audiencii sa nedokázal vrátiť do svojho pápežského auta, na pomoc museli priniesť invalidný vozík.

Vatikán 6. marca (TASR) - Pápež František pre pretrvávajúce problémy s dýchaním na generálnej audiencii na Námestí svätého Petra v stredu znova požiadal svojho asistenta, aby namiesto neho prečítal katechézu. Osemdesiatsedemročný pápež má aj problémy s mobilitou. Po audiencii sa nedokázal vrátiť do svojho pápežského auta, na pomoc museli priniesť invalidný vozík. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Audiencia sa po prvýkrát v tomto roku aj napriek chladnejšiemu počasiu konala vonku.

Minulú stredu po audiencii previezli pápeža na lekárske vyšetrenie do Gemelliho nemocnice v Ríme, kde sa podrobil bližšie nešpecifikovaným diagnostickým testom. Ich výsledky nezverejnili. Pápež mal v poslednej dobe viaceré zdravotné ťažkosti. Samotný pápež a Vatikán hovorili o prechladnutí, bronchitíde či chrípke.

Invalidný vozík začal pápež používať v roku 2022 po tom, čo utrpel fraktúru kolena a zápal väzov. Zvyčajne sa však dokázal pohybovať pomocou barly či za pomoci asistentov.

V mladosti pápežovi odstránili časť pľúc, v roku 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva a v minulom roku sa podrobil operácii na odstránenie brušnej prietrže.