Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež viní biskupov z Čile z ničenia dôkazov o sexuálnych zločinoch

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dokument, o ktorom informovala čilská televízia T13 a jeho autentickosť potvrdili v piatok aj vatikánske zdroje, je dôkazom rastúceho tlaku na čilských biskupov, aby odstúpili.

Vatikán 18. mája (TASR) - Pápež František obvinil čilských biskupov, že ničili dôkazy o sexuálnych zločinoch v cirkvi, vyvíjali nátlak na cirkevných právnikov, aby minimalizovali rozsah obvinení a prejavili "závažnú nedbanlivosť" pri ochrane detí pred pedofilnými kňazmi.

V desaťstranovej kritickej správe, ktorú čilskí biskupi dostali počas prebiehajúcej návštevy vo Vatikáne, pápež František píše, že celá čilská cirkevná hierarchia je kolektívne zodpovedná za "vážne chyby" pri riešení prípadov zneužívania a následnej straty dôveryhodnosti cirkvi v Čile.

Dokument, o ktorom informovala čilská televízia T13 a jeho autentickosť potvrdili v piatok aj vatikánske zdroje, je dôkazom rastúceho tlaku na čilských biskupov, aby odstúpili. Pápež im totiž na stretnutiach vo Vatikáne údajne povedal, že "nikto sa nemôže z problému vyvliecť a hodiť ho na plecia niekoho iného".

Agentúra AP dodala, že čilskí biskupi by mali o konzultáciách s pápežom informovať v piatok na tlačovej konferencii v Ríme.

Dokument i návšteva čilských biskupov vo Vatikáne sa týka kauzy čilského kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal za vinného z desaťročia trvajúceho sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im ale neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

Sexuálny škandál výrazne poškodil obraz cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil. Následne do Čile vyslal arcibiskupa Charlesa Sciclunu, aby sa stretol s obeťami zneužívania a ďalšími veriacimi.

Čilskí biskupi ponúkli svoju rezignáciu, ich osud je v pápežových rukách



Biskupi katolíckej cirkvi v Čile ponúkli svoju hromadnú demisiu kvôli škandálu okolo zneužívania maloletých kňazmi a kvôli podozreniam, že tieto činy kryli. O osude 34 čilských biskupov teraz rozhodne pápež František, informovala v piatok agentúra AP.

Agentúra AP uviedla, že ide o prvý prípad hromadnej demisie v dejinách cirkvi, keďže svoje odstúpenie z úradu ponúkla celá čilská biskupská konferencia.

Pápež František zvolal čilských biskupov do Ríma, aby sa oboznámili so závermi vizitácie arcibiskupa Charlesa Sciclunu, ktorá sa týkala prípadov pohlavného zneužívania maloletých kňazmi. Spoločne s pápežom mali potom biskupi hľadať cestu k nastoleniu jednoty a spravodlivosti v čilskej cirkvi po prípadoch zneužívania, ktoré pobúrili verejnosť a cirkevné spoločenstvá v Čile.

Španielsky kňaz Jordi Bertomeu, ktorý bol spolu s maltským arcibiskupom Sciclunom vyslaný pápežom do Chile, aby sa stretol s obeťami zneužívania, vo štvrtok pred novinármi - v súvislosti so stretnutím pápeža s čilskými biskupmi - vyhlásil, že "v Ríme sa teraz rodia dejiny".

"Je to výnimočná chvíľa pre všeobecnú cirkev, nielen pre Čile," vyhlásil Bertomeu. Zdôraznil, že zvolanie takejto schôdzky biskupov s pápežom nie je obvyklé.

Bertomeu uviedol, že je nesprávne prirovnávať kauzu čilských biskupov k prípadu amerických kardinálov, ktorí prišli do Ríma v roku 2002, aby sa zaoberali krízou spojenou s prípadmi pohlavného zneužívania v USA, alebo kritikou írskych biskupov povolaných do Vatikánu v roku 2009.

"Pohlavné zneužívanie je vždy zneužívanie. Čilská kauza má však znaky zneužitia moci a úradu, ktoré ju robia trochu inou," dodal Bertomeu s tým, že takéto zneužitie v írskom a americkom prípade chýbalo.

"Cirkev sa učí, chce byť svetlom v spoločnosti, zneužívanie sa nedá tolerovať," povedal.