Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež varoval Litovčanov pred zrodením antisemitzmu

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Litva si každý rok 23. septembra v rámci tamojšieho Dňa pamiatky obetí holokaustu pripomína židovskú komunitu.

Kaunas 23. septembra (TASR) - Pred znovuzrodením "zhubného" antisemitského zmýšľania, ktoré bolo hnacím motorom holokaustu, varoval pápež František na nedeľnej omši v litovskom meste Kaunas.

Litva si každý rok 23. septembra v rámci tamojšieho Dňa pamiatky obetí holokaustu pripomína židovskú komunitu, ktorá po stáročiach súžitia s litovským obyvateľstvom bola v období druhej svetovej vojny takmer úplne vyhladená.

František celebroval omšu pri príležitosti spomienky na 75. výročie konečnej likvidácie geta vo Vilniuse. Litovské hlavné mesto bolo stovky rokov centrom bohatého židovského kultúrneho a náboženského života, a preto sa nazývalo aj "Jeruzalemom severu".

František varoval pred pokušením túžiť po nadradenosti a dominancii nad inými. Pomodlil sa za dar "schopnosti včas rozoznať zhubné zmýšľanie - akýkoľvek jeho náznak, ktorý by mohol poškvrniť srdce a dušu celej generácie".

V Litve, kde bežní Litovčania počas vojny popravovali Židov rovnako ako ich nacistickí okupanti a v hlavnom meste Vilnius židovskú populáciu takmer vyhladili, je v súčasnosti prehodnocovanie dejín živou a horúcou témou.