Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež sa netradične zúčastnil na celom pohrebe kardinála Taurana

BNa snímke uprostred pápež František požehnáva rakvu s ostatkami kardinála Jeana-Louisa Taurana, predsedu Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg a komorníka (camerlengo) Svätej rímskej cirkvi počas pohrebu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 12. júla 2018. ez popisu Foto: TASR/AP

Tauran (75) zomrel v uplynulom týždni (5. júla) v Hartforde v americkom štáte Connecticut, kde sa dlhodobo liečil na Parkinsonovu chorobu.

Vatikán 12. júla (TASR) - Pápež František sa vo štvrtok netradične zúčastnil na celom pohrebnom obrade za zosnulého francúzskeho kardinála Jeana-Louisa Taurana, ktorý bol v minulosti 13 rokov šéfom pápežskej diplomacie a až do svojej smrti hlavou Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg a kamerlengom katolíckej cirkvi.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že ide o nezvyčajne osobné gesto hlavy katolíckej cirkvi.

Pápež František sa v rámci pohrebov kardinálov zúčastňuje zvyčajne až na záverečných obradoch. František sa však na znak úcty voči svojmu zosnulému blízkemu priateľovi vo štvrtok zúčastnil na celej omši v rímskej Bazilike sv. Petra, ktorú celebroval dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano.

Tauran (75) zomrel v uplynulom týždni (5. júla) v Hartforde v americkom štáte Connecticut, kde sa dlhodobo liečil na Parkinsonovu chorobu.

Práve Tauran ešte ako kardinál-diakon po zvolení Františka za hlavu katolíckej cirkvi 13. marca 2013 povedal z hlavného balkóna Baziliky sv. Petra vo Vatikáne vetu "Habemus papam" (Máme pápeža) a následne oznámil svetovej verejnosti jeho meno.

Pápež František ho v decembri 2014 vymenoval za kamerlenga, teda kardinála-komorníka, ktorého úlohou je v prípade smrti alebo odstúpenia pápeža riadiť vatikánsky úrad.