Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal demisie čilských biskupov po škandále okolo zneužívania

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Z trojice čilských biskupov len 61-ročný Barros ešte nedosiahol vek odchodu do dôchodku, ktorý je 75 rokov.

Vatikán 11. júna (TASR) - Pápež František prijal v pondelok rezignáciu biskupa Juana Barrosa, ktorý bol v centre škandálu okolo pohlavného zneužívania duchovnými v čilskej katolíckej cirkvi.

Vatikán zároveň oznámil, že pápež prijal aj rezignácie biskupa Gonzala Duarteho z čilského Valparaísa a biskupa Cristiana Cara z Puerta Monttu.

Z uvedenej trojice čilských biskupov len 61-ročný Barros ešte nedosiahol vek odchodu do dôchodku, ktorý je 75 rokov, pripomína agentúra AP. František zároveň vymenoval dočasných predstavených každej z troch diecéz.

Sexuálny škandál výrazne poškodil obraz cirkvi v kedysi tradične katolíckom Čile. Mal negatívny vplyv aj na pápežovu povesť, pretože počas januárovej návštevy Čile sa zastával biskupov obviňovaných z toho, že kryli sexuálny škandál. Pápež neskôr tento svoj postoj prehodnotil. Následne do Čile vyslal arcibiskupa Sciclunu, aby sa stretol s obeťami zneužívania a ďalšími veriacimi.

Jednou z kľúčových postáv krízy bol práve Juan Barros, ktorého pápež v roku 2015 vymenoval za biskupa z Osorna aj napriek podozreniam a obvineniam, že kryl zneužívanie maloletých ich mentorom, pátrom Fernandom Karadimom. Barros uviedol, že nevedel o žiadnom priestupku.

Karadimove obete sa na cirkevných činiteľov obrátili už v roku 2002, tí im však neuverili. Vatikán začal prípad vyšetrovať až v roku 2010, keď sa obvinenia dostali na verejnosť. Vatikán následne Karadimovi zakázal činnosť.

V roku 2011 Vatikán uznal Karadimu za vinného zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých.

Dnes 87-ročný Karadima žije v domove dôchodcov v Čile a naďalej odmieta všetky obvinenia a podozrenia voči svojej osobe.