Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pápež pricestoval do Poľska, svet podľa neho prišiel o pokoj

Pápež František sa stretol s médiami po prílete do Poľska. Foto: TASR AP

Pápež František pricestoval dnes do Krakova na svoju prvú návštevu Poľska, v rámci ktorej sa zúčastní na viacerých akciách Svetových dní mládeže.

Krakov 27. júla (TASR) - Pápež František pricestoval dnes do Krakova na svoju prvú návštevu Poľska, v rámci ktorej sa zúčastní na viacerých akciách Svetových dní mládeže.

Na ploche letiska Krakov-Balice privítal vzácneho hosťa prvý pár hostiteľskej krajiny - prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou. Prítomní boli aj krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz, premiérka Beata Szydlová, ďalší predstavitelia poľského štátu, cirkví a veriaci.

Skupina folklórnych tanečníc privítala pápeža Františka po príchode do Poľska.
Foto: TASR AP


Informovala o tom spravodajská televízia TVN24, podľa ktorej začalo v Krakove krátko po pápežovom prílete pršať. Meteorológovia varujú aj pred možnosťou búrok.

Rodák z Argentíny chce päťdňovú návštevu Poľska využiť aj na návštevu niekdajšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ako aj na cestu do pútnickeho mesta Čenstochová, ktoré bolo v roku 1991 tiež dejiskom Svetových dní mládeže za účasti vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.



Hlava katolíckej cirkvi počas letu do Krakova uviedla, že nesmieme mať strach z toho povedať pravdu. Svet je vo vojne, pretože prišiel o pokoj. Pápež však súčasne zdôraznil, že nemá na mysli vojnu náboženstiev. "Je to vojna záujmov, vojna peňazí, vojna o zásoby prírodných zdrojov... Nehovorím o vojne náboženstiev," tie si všetky želajú mier, vyplynulo podľa tlačovej agentúry DPA z pápežových slov.

Poľský prezident a pápež František strávili asi 30 minút osamote

O situácii v Poľsku, o situácii tamojších rodín, o vládnej prorodinnej politike informoval dnes pápeža Františka pri 30-minútovom stretnutí medzi štyrmi očami v Krakove poľský prezident Andrzej Duda.

Krátko po prílete hlavy katolíckej cirkvi na päťdňovú oficiálnu návštevu Poľska, v rámci ktorej sa pápež František zúčastní na viacerých akciách Svetových dní mládeže (SDM), sa v priestoroch zámku Wawel uskutočnilo stretnutie poľského hostiteľa a vzácneho hosťa z Vatikánu, informovala spravodajská televízia TVN24.

VIDEO: Pápež v Poľsku



Ako uviedol poľský prezident, aj pápež František vyzdvihol, že Poľsko je silne katolíckym štátom i vďaka mnohogeneračným rodinám, v ktorých sa starí rodičia snažia odovzdať nielen tradície, ale aj hodnoty, a to tak deťom, ako aj vnukom.

Najvyšší poľský predstaviteľ ubezpečil, že Poľsko je krajinou opierajúcou sa o hodnoty, ktorá neodmieta pomoc nikomu, osobitne nie, ak ide o utečenca pred vojnovými konfliktmi usilujúceho sa chrániť vlastné deti. Varšava nesúhlasí iba s tým, aby ľudia smerovali do Poľska silovým rozhodnutím.

Po rozhovore s poľským prezidentom čaká pápeža Františka v chráme zámku Wawel ešte dnes večer stretnutie s poľskými biskupmi. Najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi tam privítal zvon Zygmunt, ktorý zaznieva počas cirkevných sviatkov a v historických momentoch poľského národa.