Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Palivo zo zrazených lodí pri Korzike znečisťuje pláže vo Francúzsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zasiahnuté je i svetoznáme letovisko Saint-Tropez na Francúzskej riviére a tiež dve ďalšie blízke mestá.

Paríž 17. októbra (TASR) - Nafta, ktorá unikla do Stredozemného mora po zrážke dvoch nákladných lodí spred desiatich dní neďaleko ostrova Korzika, začala znečisťovať už aj pláže na juhu Francúzska. V utorok o tom informovali predstavitelia prefektúry Toulon.

Zasiahnuté je i svetoznáme letovisko Saint-Tropez na Francúzskej riviére a tiež dve ďalšie blízke mestá.

Úrady aktivovali núdzový plán, pomocou ktorého sa má zabrániť ďalšiemu šíreniu paliva uniknutého z plavidiel. Obyvateľov vyzvali, aby sa nafty nedotýkali, ani sa nepokúšali sami riešiť vzniknutú situáciu.

Jednou z postihnutých je tiež pláž Pampelonne v Saint-Tropez, ktorú preslávil film "... a Boh stvoril ženu" s niekdajšou hviezdnou herečkou Brigitte Bardot v hlavnej úlohe, napísala tlačová agentúra DPA.

Palivo uniknuté po zrážke nákladných plavidiel znečistilo celkovo 16 kilometrov pobrežia. V oblasti sa v súčasnosti pre nepriaznivé počasie nachádza len málo turistov.

Francúzske a talianske úrady začali už po havárii čistiť palivovú škvrnu v Stredozemnom mori, ale nepodarilo sa im zachytiť a zberačom nečistôt odsať z vody všetku naftu.

Tuniská nákladná loď pri zrážke 7. októbra prerazila dieru do trupu cyperskej kontajnerovej lode a spôsobila tak únik paliva do mora. Pri kolízii nikto neutrpel zranenia.