Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pád ruského lietadla: Airbus A321 sa mohol vznietiť vo vzduchu

Trosky havarovaného lietadla. Foto: screenshot vesti.ru

Trosky lietadla majú naznačovať, že k jeho zničeniu došlo vo vysokej nadmorskej výške.

Bratislava 1. novembra (Teraz.sk/TASR) - Lietadlo spoločnosti Kogalymavia s 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube, ktoré sa v sobotu 31. októbra zrútilo na Sinajskom polostrove, sa mohlo vznietiť vo vzduchu.

"Tepelné a fyzické zničenie krídla, ktoré skúmali ruskí odborníci v oblasti zrútenia naznačujú, že lietadlo sa mohlo vznietiť vo vzduchu," cituje agentúru TASS portál vesti.ru.

Ako ďalej dodáva, jednoznačne sa však nedá povedať, že toto bolo príčinou nehody.

Ako uviedol pre Rusko 24 šéf Federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexander Neradko, trosky lietadla naznačujú, že k jeho zničeniu došlo vo vysokej nadmorskej výške. Podľa portálu aj ďalšie zdroje potvrdzujú, že sa lietadlo mohlo rozpadnúť vo vzduchu.

Tomu nasvedčuje najmä to, že úlomky stroja sa našli vo veľmi rozľahlej oblasti, a síce na ploche približne 20 kilometrov štvorcových, doplnil spravodajský server BBC.

Na mieste havárie v odľahlej púštnej oblasti al-Hasana ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš sa ešte v sobotu našli obe takzvané čierne skrinky: záznamník letových údajov i nahrávač rozhovorov v pilotnej kabíne, ktoré už začali analyzovať egyptskí experti.

Lietadlo s ruskými turistami smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Stroj vzlietol v sobotu o 04.58 h SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov. Nehodu nikto neprežil.



K zodpovednosti za pád Airbusu A321 sa prihlásila takzvaná Sinajská provincia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Oficiálna príčina havárie však zatiaľ nie je známa a verziu o údajnom zostrelení stroja islamskými militantmi nateraz spochybnili ruské i egyptské úrady.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl sa odvolal na vyjadrenia expertov a vyhlásil, že militanti, ktorí na Sinaji pôsobia, ani nemajú zbrane takého charakteru, aby mohli zostreliť lietadlo vo veľkej výške.

Pozastavenie letov nad Sinajským polostrovom oznámili už v sobotu dve veľké letecké spoločnosti Lufthansa a Air France-KLM, dnes sa k nim pridali aj aerolínie Emirates.