Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ozbrojení muži prvýkrát zaútočili na sýrsku armádu z mora

Foto: TASR/AP

Išlo o prvý hlásený útok, uskutočnený z mora počas povstania proti autokratickému prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Damask 28. apríla (TASR) - Ozbrojení muži na nafukovacích člnoch zabili v noci nadnes niekoľko bezpečnostných príslušníkov pri útoku na vojenský útvar na sýrskom pobreží Stredozemného mora. Informovali o tom sýrske štátne médiá a upozornili, že išlo o prvý hlásený útok, uskutočnený z mora počas povstania proti autokratickému prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Okrem obetí tohto útoku bolo zabitých aj 15 ľudí pri násilí v dvoch oblastiach pri sýrskom hlavnom meste Damask, čo len zdôrazňuje neúčinnosť mierovej dohody, vyrokovanej Organizáciou Spojených národov (OSN). Západní lídri preto už hovoria o prísnejších krokoch na zastavenie krviprelievania v Sýrii.

Rusko, najvplyvnejší spojenec Damasku, pritom vystupňovalo kritiku protiasadovských povstalcov a milícií za ich útoky. Moskva označila ich prepady za "barbarské" a podľa jej názoru majú za cieľ prekaziť dvojtýždňové prímerie, dohodnuté vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofim Annanom.

Sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA informovala, že k útoku povstalcov z mora na pobrežný vojenský útvar došlo neďaleko severosýrskeho mesta Lázikíja, 35 kilometrov južne od tureckých hraníc - a v boji, ktorý nasledoval, zahynulo niekoľko útočníkov aj vojakov.

"Boj... sa skončil smrťou a zraneniami množstva vojakov, pričom počet zabitých členov teroristickej skupiny nie je známy, lebo zaútočili na vojenský útvar v noci," uviedla SANA.

Vláda v Damasku obviňuje Turecko, že počas celých 13 mesiacov povstania proti Asadovi umožňuje tok peňazí a zbraní smerom k povstalcom. Turecko takisto poskytuje útočisko vedeniu povstaleckej Slobodnej sýrskej armády.

Libanonské úrady zadržali v Stredozemnom mori loď, na ktorej našli zbrane, vrátane granátov na raketový pohon a pušiek. Loď sa zrejme pokúšala dopraviť náklad sýrskym povstalcom, uviedli bezpečnostné zdroje.