Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Osobnosťou roka 2013 je podľa magazínu Time pápež František

Pápež František Foto: TASR/AP Photo

Hlava katolíckej cirkvi sa stala osobnosťou roka časopisu Time už po tretí raz po rokoch 1962 (Ján XXIII.) a 1994 (Ján Pavol II.).

New York 11. decembra (TASR) - Pápež František je podľa amerického magazínu Time Osobnosťou roka 2013.

Časopis v tejto súvislosti ocenil pápežovu skromnosť a jeho odhodlanie presadiť zmeny v katolíckej cirkvi.

"Prijal meno skromného svätca a potom vyzval na cirkev uzdravenia. Osemdesiatnik-superstar je pripravený zmeniť miesto, kde sa zmena meria storočiami," konštatuje sa v zdôvodnení výberu nositeľa prestížneho titulu.

Rozhodnutie amerického magazínu vo Vatikáne privítali.

"Je to pozitívny signál, pretože ocenenie sa týka osobnosti, ktorá sa vo svete angažuje sa za spirituálne a náboženské hodnoty a výrazným spôsobom hovorí o mieri a spravodlivosti," uviedol v reakcii vatikánsky hovorca Federico Lombardi. Podľa jeho slov pápež nehľadá slávu, fakt, že ho Time vyhlásil svedčí o pochopení jeho posolstva. "To prirodzene teší pápeža", dodal hovorca.

Hlava katolíckej cirkvi sa stala osobnosťou roka časopisu Time už po tretí raz po rokoch 1962 (Ján XXIII.) a 1994 (Ján Pavol II.).

Významný americký magazín distribuovaný po celom svete volí osobnosť, ktorá najvýraznejšie ovplyvnila svetové dianie v uplynulých 12 mesiacoch, už od roku 1927.

S výberom je spojené umiestnenie podobizne vybranej osobnosti na titulnej stránke nasledujúceho vydania magazínu, z ktorého ocenenia sa vlani tešil Barack Obama, prezident USA.