Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OSN: Sýria bude riadnym členom Dohovoru o chemických zbraniach

Foto: TASR

Sýria sa stane členom dohovoru 30 dní po uložení prístupovej listiny.

New York 13. septembra (TASR) - Sýria vyhlásila, že sa vo štvrtok stala riadnym členom Dohovoru o zákaze chemických zbraní. OSN však oznámila, že to bude trvať najmenej 30 dní, informovala agentúra AP.

Veľvyslanec Sýrie pri OSN Bašár Džaafarí povedal, že predložil generálnemu tajomníkovi OSN "prístupovú listinu" k Dohovoru o zákaze chemických zbraní po tom, čo prezident Bašár Asad podpísal legislatívny dekrét, v ktorom vyslovil súhlas s pristúpením Sýrie k dohovoru.

"Týmto sa skončí kapitola takzvaných chemických zbraní... Sýria sa od dnešného dňa stala riadnym členom dohovoru," uviedol Džaafarí.

Hovorca OSN Farhán Hak však povedal, že "Sýria sa stane členom dohovoru 30 dní po uložení prístupovej listiny." Podľa Haka je dokumentácia, ktorú Sýria predložila, ešte stále predmetom preverovania.


Sýrski islamisti sa v Turecku snažili získať chemikálie na výrobu sarínu

Sýrska povstalecká skupina hlásiaca sa k islamistom sa v Turecku pokúsila získať chemikálie, ktoré by jej umožnili vyrobiť smrtiaci nervový plyn sarín. Informovali o tom dnes viaceré turecké denníky.

Čo je sarín
Sarín je nervový plyn mnohonásobne smrteľnejší než kyanid. Je považovaný za jednu z najnebezpečnejších chemických bojových látok. Pôsobí na nervový systém, paralyzuje svalstvo a životné dôležité orgány, pričom jediná kvapka môže byť smrteľná v priebehu niekoľkých minút. USA, Francúzsko a Nemecko tvrdia, že smrtiaca chemikália bola použitá pri útokoch z 21. augusta v okolí Damasku, pri ktorých zahynuli alebo boli zranené stovky civilistov.
Prokurátor v tureckom meste Adana vypracoval obžalobu proti 35-ročnému Sýrčanovi, ktorého zatkli v máji a ktorý sa údajne snažil získať chemikálie pre front Džabhat an-Nusra a brigády Ahrár aš-Šám, napojené na teroristickú sieť al-Káida.

Obžaloba sa zakladá na záznamoch telefonických rozhovorov, spresnili turecké denníky Milliyet a Radikal.


V reakcii na tento útok začali Spojené štáty pripravovať vojenský úder na Sýriu. Plány prezidenta USA Baracka Obamu však začiatkom týždňa zastavilo Rusko, keď predložilo návrh, aby Sýria odovzdala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu s cieľom vyhnúť sa americkému vojenskému zásahu.



Francúzsky expert: Zničenie sýrskych chemických zbraní bude drahé a zložité

Zničenie sýrskeho arzenálu chemických zbraní skupinou medzinárodných inšpektorov je uskutočniteľný projekt, ale to bude veľmi nákladný, zdĺhavý a zložitý proces. Uviedol to expert Nadácie pre strategické štúdie v Paríži Olivier Lepcik, ktorého dnes citoval belgický denník La Derniere Heure.

Podľa jeho slov môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa podarí úspešne urobiť inventúru všetkých zbraní tohto typu, dostať chemický arzenál pod kontrolu medzinárodných inšpektorov a následne ho demontovať a bezpečne zlikvidovať.

Lepcik upozornil, že Rusko a USA začali ničiť svoj chemický arzenál už koncom 90. rokov minulého storočia. Dodnes sa celý tento komplikovaný proces nepodarilo ukončiť a podľa Lepcika by s tak mohlo stať až koncom tohto alebo začiatkom budúceho desaťročia.

Likvidáciu chemických arzenálov sťažujú prísne bezpečnostné opatrenia na ochranu ľudí i životného prostredia. Ďalšou z možných komplikácií je ustanovenie medzinárodného dohovoru, podľa ktorého musia byť chemické zničené na území krajiny, ktorá ich vyrobila.

OSN a tiež Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OIC) nevyšlú na územie Sýrie inšpektorov, ak nedostanú bezpečnostné záruky. Za pokračujúcich bojov však podľa Lepcika žiadna zo strán sýrskeho konflitku nemôže zaručiť bezpečnosť medzinárodných inšpektorov dozerajúcich na inventarizáciu, skladovanie a prípadnú likvidáciu chemických zbraní.


Irán chce pomôcť pri podpore dialógu medzi vládou a povstalcami v Sýrii

Irán podporuje ruskú iniciatívu, aby sa sýrske chemické zbrane dostali pod kontrolu medzinárodného spoločenstva, ako aj rozhodnutie Damasku pripojiť sa k Dohovoru o zákaze chemických zbraní. Uviedol to dnes v kirgizskom Biškeku iránsky prezident Hasan Rúhání s tým, že Teherán by mohol pomôcť pri podpore dialógu medzi sýrskou vládou a opozíciou.

Rozhodnutie Sýrie pridať sa k členom Dohovoru o zákaze chemických zbraní ocenil dnes v Biškeku aj Ruský prezident Vladimir Putin i jeho čínsky kolega Si Ťin-pching.

O ruskom návrhu na kontrolu sýrskeho chemického zbrojného arzenálu medzinárodným spoločenstvom rokujú od štvrtka večera v Ženeve ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Predmetom rozhovoru je aj prípadný časový plán likvidácie sýrskych chemických zbraní.

Ako dnes uviedli nemenovaní diplomati, ministri musia zosúladiť rozdielne názory na spôsob, akým Sýriu zbaviť chemických zbraní, keďže počas prvého dňa rokovaní sa im nepodarilo dospieť k dohode. Schôdzka v Ženeve by mohla pokračovať aj počas víkendu, uviedli diplomatické zdroje.

V čase, keď sa Lavrov a Kerry zišli na prvej schôdzke v Ženeve, newyorská centrála OSN oznámila, že Sýria podpísala Dohovor o zákaze chemických zbraní, ktorý od signatárov vyžaduje vzdať sa tohto druhu výzbroje.

USA chcú, aby plán na odzbrojenie Sýrie sprevádzala hrozba represívnymi opatreniami, ktorá by bola obsiahnutá v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN pre prípad, že by sýrsky prezident Bašár Asad neplnil dané sľuby. Rusko je však proti rezolúcii toho znenia.

Sýrsky prezident vo štvrtok pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 povedal, že Sýria začne s odzbrojovaním až vtedy, keď sa Spojené štáty prestanú jeho krajine vyhrážať útokom.

Minister Kerry však počas rokovania s osobitných vyslancom OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Lachdarom Bráhímím vyjadril presvedčenie, že je potrebné nechať v hre aj vojenské riešenie situácie. Bráhímí dnes vyhlásil, že snahy týkajúce sa kontroly sýrskych chemických zbraní sú veľmi dôležité pre zvolanie mierovej konferencie o Sýrii, známej aj ako Ženeva-2. V podobnom duchu sa dnes na tlačovej konferencii vyjadrili aj ministri Kerry a Lavrov.