Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

OSN pozastavila pre eskaláciu násilia mierovú misiu v Sýrii

Na snímke z amatérskeho videa zverejnenej Bambuser/Homslive séria zničujúcich explózií počas bojov v sýrskej provincii Homs 11. júna 2012. Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes šéf UNSMIS, nórsky generálmajor Robert Mood, informovala agentúra AP.

Damask/Bejrút 16. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov pozastavila z dôvodu eskalácie násilia svoju misiu v Sýrii (UNSMIS). Oznámil to dnes šéf UNSMIS, nórsky generálmajor Robert Mood, informovala agentúra AP.

Vo vyhlásení pre médiá Mood uviedol, že krviprelievanie predstavuje významné riziko pre pozorovateľov a bráni im vo vykonávaní ich mandátu.

Pozastavenie misie znamená, že pozorovatelia nebudú vykonávať hliadky, zostanú na mieste a obmedzia kontakty so stranami sýrskeho konfliktu, až kým sa nerozhodne o ďalšom postupe. Pozastavenie sa bude prehodnocovať každý deň.

Mood už v piatok povedal, že vidí "nedostatok vôle" na strane sýrskej vlády i opozície v usilí o dosiahnutie mieru. Násilie sa podľa neho prehĺbilo v predchádzajúcich desiatich dňoch.

Toto rozhodnutie je najnovším úderom mierovému plánu, ktorý sprostredkoval medzinárodný vyslanec Kofi Annan. V Sýrii prebieha už od marca 2011 krvavá konfrontácia medzi režimom prezidenta Bašára Asada a opozíciou, ktorá si podľa odhadov vyžiadala najmenej 14.000 obetí. Obe strany ignorujú prímerie, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 12. apríla, a navzájom sa obviňujú so zabíjania civilistov a vojakov.