Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN podporuje stiahnutie ruských vojakov z moldavského Podnesterska

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nezáväzná rezolúcia - prvá svojho druhu - bola prijatá pomerom hlasov 64:15 v piatok v neskorých večerných hodinách.

New York 23. júna (TASR) - Valné zhromaždenie OSN podporilo výzvu Británie, Moldavska, Gruzínska, Ukrajiny a siedmich ďalších krajín, aby Rusko stiahlo svojich vojakov zo separatistického moldavského regiónu Podnestersko.

Nezáväzná rezolúcia - prvá svojho druhu - bola prijatá pomerom hlasov 64:15 v piatok v neskorých večerných hodinách. Medzi krajinami, ktoré s predmetnou výzvou vyjadrili nesúhlas, figurujú Rusko, Irán, Arménsko, Bielorusko, Sýria a Severná Kórea, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa.

Podnestersko je všeobecne považované za jeden z mnohých "zmrazených konfliktov" v bývalom Sovietskom zväze. Tento prevažne rusky hovoriaci región vyhlásil nezávislosť od Moldavska v roku 1990 z obavy, že sa Kišiňov bude usilovať o znovuzjednotenie so susedným Rumunskom. Väčšina Moldavska bola totiž medzi svetovými vojnami jeho súčasťou.

Moldavské sily a Moskvou podporovaní podnesterskí separatisti viedli v roku 1992 krátky, ale krvavý konflikt, ktorý sa skončil dohodou o prímerí po tom, ako ruskí vojaci v tomto regióne zasiahli na strane podnesterských bojovníkov.

V Podnestersku je stále rozmiestnených približne 1400 ruských vojakov, ktorí tam strážia armádne sklady pochádzajúce zo sovietskej éry, pričom Moskva dlhé roky odoláva početným výzvam na stiahnutie svojich síl z regiónu.

Nezávislosť Podnesterska nie je uznaná žiadnou medzinárodne uznanou krajinou. O vyriešenie situácie sa pokúša okrem OSN aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a ďalšie.