Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Organizácia amerických štátov prijala rezolúciu odsudzujúcu Venezuelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zasadnutí Valného zhromaždenia OAŠ vo Washingtone zahlasovalo za tento dokument 19 z 34 členov, štyria boli proti a 11 sa zdržalo.

Washington 6. júna (TASR) - Organizácia amerických štátov (OAŠ) prijala v utorok rezolúciu, ktorá odsudzuje dianie vo Venezuele a otvára cestu k pozastaveniu členstva tejto krajiny. Na zasadnutí Valného zhromaždenia OAŠ vo Washingtone zahlasovalo za tento dokument 19 z 34 členov, štyria boli proti a 11 sa zdržalo, informovala agentúra DPA čerpajúc z oznámenia na Twitteri.

V rezolúcii presadzovanej Spojenými štátmi a krajinami tzv. Limskej skupiny sa uvádza, že prezidentské voľby vo Venezuele z 20. mája boli nezákonné a zvýšili izolovanosť tamojšieho prezidenta Nicolása Madura, ktorý bol oficiálne zvolený na druhé šesťročné funkčné obdobie.

Súčasťou je aj výzva, aby členovia OAŠ prijali "vhodné opatrenia na politickej, ekonomickej a finančnej úrovni, ktoré pomôžu obnoviť demokratické zriadenie vo Venezuele".

Viceprezident Spojených štátov Mike Pence označil v pondelok opätovné zvolenie Madura v hlasovaní poznačenom podozreniami z podvodov a iných nezrovnalostí za "hanbu" a vyzval OAŠ, aby vylúčila zo svojich radov "Madurovu diktatúru".

Utorňajšia rezolúcia je podľa DPA najdôraznejšou, akú táto panamerická organizácia prijala za posledné dva roky, počas ktorých Venezuela zápasila s prehlbujúcou sa ekonomickou, politickou a humanitárnou krízou.

Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza bol na uvedenom zasadnutí svedkom toho, ako tradiční spojenci Caracasu - napríklad Dominikánska republika a Nikaragua - hlasovali v prospech rezolúcie alebo sa hlasovania zdržali. Na stranu Venezuely sa postavili len Bolívia, Dominika a Svätý Vincent a Grenadíny.

Podľa Arreazu prijatý dokument otvoril možnosť vojenskej intervencie. Šéf diplomacie pritom poukázal na vlaňajšie vyjadrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Spojené štáty vyhlásili, že v hre sú všetky možnosti, a medzi všetkými možnosťami je i možnosť vojenská," povedal minister s tým, že "tí, čo podporili túto rezolúciu, podporujú aj intervenciu vo Venezuele".

Venezuela už oznámila, že plánuje vystúpiť z OAŠ, toto rozhodnutie však nebude účinné skôr než v apríli 2019. Ako na dvojdňovom zasadnutí vo Washingtone opakovane upozornil Arreaza, organizácia nemôže vylúčiť krajinu, ktorá sa už rozhodla sama vystúpiť. Rezolúcia však umožňuje hlasovať o pozastavení členstva Venezuely, čo by muselo podporiť najmenej 24 krajín.

Spomínaná Limská skupina, do ktorej patria Argentína, Brazília, Kanada, Mexiko či Kolumbia, bola vytvorená s cieľom vyvinúť nátlak na Madura po tom, ako vlaňajšie zasadnutie Valného zhromaždenia OAŠ v Cancúne neprinieslo rezolúciu odsudzujúcu Venezuelu.