Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vzdelávanie na vysokých školách musí byť bezplatné, tvrdí Orbán

Viktor Orbán Foto: TASR/MTI/Imre Foeldi

Vyjadreniu Viktora Orbána predchádzali i dnes rovnako motivované protesty desiatok stredoškolákov v maďarskom hlavnom meste.

Budapešť 15. decembra (TASR) - Pre všetkých, ktorí splnia súčasné podmienky pre vysokoškolské štúdium a sú rozhodnutí učiť sa a pracovať v Maďarsku, musí byť bez akéhokoľvek zadlženia krajiny aj naďalej k dispozícii bezplatné univerzitné a vysokoškolské vzdelávanie. Po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi študentov to vo videoposolstve zverejnenom na jednej zo sociálnych sietí vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa jeho názoru je to možné. Zodpovedný minister pripraví predmetný návrh na zasadanie vládneho kabinetu v stredu 19. decembra. Viktor Orbán súčasne podľa agentúry MTI poznamenal, že treba zrušiť systém limitujúci počet študentov, ktorí môžu absolvovať vzdelávanie bez poplatkov.

Proti reforme vysokého školstva, proti zavádzaniu poplatkov za štúdium a proti radikálnemu zníženiu počtu miest študentov, ktorí môžu študovať bezplatne, o ktorom rozhodla nedávno maďarská vláda, demonštrovali v Budapešti 12. decembra tisícky študentov.

Vyjadreniu Viktora Orbána predchádzali i dnes rovnako motivované protesty desiatok stredoškolákov v maďarskom hlavnom meste. Demonštranti prešli od Národného múzea až po Námestie hrdinov, aby si napokon zopakovali už skôr známe požiadavky a dohodli sa na opätovnom stretnutí na pondelkovej protestnej akcii.