Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Orbán s vládnou delegáciou navštívi Gruzínsko

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Orbánov hovorca Bertalan Havasi pre hvg.hu potvrdil, že premiér sa 11. a 12. októbra zúčastní na spoločnom stretnutí maďarskej a gruzínskej vlády v Tbilisi.

Budapešť 7. októbra (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s členmi svojho kabinetu odcestuje na budúci týždeň do Gruzínska, kde zasadne medzivládna komisia. S odvolaním sa na servery hvg.hu a JAM-news o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi pre hvg.hu potvrdil, že premiér sa 11. a 12. októbra zúčastní na spoločnom stretnutí maďarskej a gruzínskej vlády v Tbilisi.

Na medzinárodnej konferencii konzervatívcov Conservative Political Action Conference (CPAC), ktorá sa konala 4. a 5. mája v Budapešti, gruzínsky premiér Irakli Garibašvili povedal, že "maďarský ľud má veľké šťastie, že má takého múdreho a prezieravého vodcu," pripomenul hvg.hu.

Kaukazský server JAM-news v tejto súvislosti citoval Orbánove vyjadrenia, ktoré uviedol pred piatkovým neformálnym summitom Európskej únie v španielskej Granade. Gruzínskym novinárom povedal, že je najoddanejším zástancom európskej integrácie Gruzínska.

"Je úplne nespravodlivé, že im nie je sľúbené stať sa členom EÚ, hoci odviedli dobrú prácu. Veľmi vás potrebujeme," povedal Orbán.

Na otázku novinárov, prečo bol Gruzínsku minulý rok zamietnutý štatút kandidátskej krajiny, maďarský premiér odpovedal: "Lídri sú sebeckí. Nechcú vás pustiť dnu a nechcú vám dať potrebné finančné prostriedky, čo je voči vašej krajine úplne nefér".