Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Organizovanie ilegálnej migrácie bude Maďarsko trestať

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov práve tieto záležitosti bude riešiť pripravovaný návrh zákona - tzv. zákon Zastavme Sorosa.

Budapešť 25. mája (TASR) - Organizovanie ilegálnej migrácie je trestný čin, pretože znamená pre Maďarsko národnobezpečnostné riziko. Štát je povinný voči takejto činnosti zakročiť: musí ju zakázať a trestať, povedal v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa jeho slov práve tieto záležitosti bude riešiť pripravovaný návrh zákona - tzv. zákon "Zastavme Sorosa".

"Aby bolo možné ochrániť Maďarsko voči ilegálnemu prisťahovalectvu, musíme vytvoriť nové pravidlá, ktoré vyjasnia maďarské právne normy a budú schopné odvrátiť útoky z Bruselu," zdôvodnil Orbán.

Vláda ráta s tým, že balík zákonov nazvaných "Zastavme Sorosa" a novelu ústavy súvisiacu s migračnými výzvami schváli Národné zhromaždenie ešte pred letnými prázdninami.

Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu. Druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva, pričom tento poplatok dosahuje v návrhu výšku 25 percent z financovanej sumy. Podľa tretieho návrhu zákona môžu byť vyhostené osoby, ktoré narúšajú národnobezpečnostné záujmy Maďarska a ohrozujú verejný poriadok.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach