Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Maďarsko bude rok financovať prevádzku troch nemocníc v Sýrii

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho je pomoc určená dvom nemocniciam v Damasku a jednej v Aleppe.

Budapešť 22. januára (TASR) - Maďarsko považuje za svoju povinnosť pomôcť spoločenstvám a rodinám, ktoré trpia pre humanitárnu katastrofu spôsobenú vojnami na Blízkom východe, povedal v utorok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého Maďarsko poskytne 505 miliónov forintov (1,59 milióna eur) na pomoc trom sýrskym nemocniciam.

Podľa agentúry MTI Orbán príslušný dokument odovzdal kardinálovi a sýrskemu apoštolskému nunciovi Mariovi Zenarimu. Na schôdzke sa zúčastnil aj Giampaolo Silvestri, generálny tajomník talianskej nadácie AVSI, ktorá je realizátorom sýrskeho humanitárneho programu "Otvorené nemocnice".

Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho je pomoc určená dvom nemocniciam v Damasku a jednej v Aleppe.

Maďarský premiér na stretnutí zdôraznil, že postoj maďarskej vlády je aj naďalej ten, že "pomoc treba poskytnúť tam, kde sú problémy, a nie problémy dovážať do Európy".

Zenari povedal, že násilnosti v Sýrii sa týkajú v prvom rade menšín, najčastejšie však kresťanov. Najviac podľa jeho slov trpia ženy a deti. "Veľká časť obydlí je poškodených, zničili každú tretiu školu a každú druhú nemocnicu," povedal kardinál, ktorý zdôraznil, že medzinárodná pomoc poslúži aj k zmiereniu, pretože v kresťanmi podporovaných nemocniciach liečia aj moslimov.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach