Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Osoba prezidenta je nedotknuteľná, reaguje Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa maďarského premiéra o osude prezidenta Pála Schmitta nemôže rozhodnúť nikto iný.

Budapešť 30. marca (TASR) – Osoba prezidenta je podľa ústavy nedotknuteľná. Táto nedotknuteľnosť hlavy štátu je v záujme krajiny, reagoval dnes maďarský premiér Viktor Orbán na skutočnosť, že senát Semmelweisovej univerzity odňal vo štvrtok doktorský titul prezidenta Pála Schmitta.

V rannej relácii maďarského verejnoprávneho rozhlasu Orbán povedal, že spolupracuje už so štvrtým prezidentom republiky, teda so všetkými doterajšími po zmene režimu. Ako dodal, svoju prácu vždy vnímal ako službu prezidentom.

„Podľa ústavy je osoba prezidenta nedotknuteľná. Je v záujme krajiny, aby prezident bol nedotknuteľný, preto v záujme krajiny si ctím toto pravidlo,“ konštatoval premiér.

V reakcii na otázku, či teda rozhodnutie je na Schmittovi, ktorého plagiátorstvo v prípade dizertačnej práce sa potvrdilo, Orbán zdôraznil, že jednoznačne platí, že nikto iný nemôže rozhodnúť o jeho osude.


Demonštranti postavili stany

Skupinka demonštrantov opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) dnes v Budapešti postavila niekoľko stanov pri Sándorovom paláci, v ktorom sídli hlava štátu. Požadujú, aby prezident Pál Schmitt po štvrtkovom odňatí jeho titulu odstúpil z funkcie.

Podľa maďarského spravodajského servera hir24.hu protestujúci držali transparenty s heslami „Orbán, odnes si priateľa!“, „Si hanbou krajiny a Orbána!“ či „Ak zostaneš, tak zostaneme aj my!“.

Poslanec LMP Dávid Dorosz potvrdil, že demonštranti zostanú dovtedy, kým Schmitt neodstúpi z funkcie. Pred palácom čaká na vývoj udalostí aj skupina novinárov.

Prezident zrušil svoj celý dnešný plánovaný program. Očakáva sa jeho reakcia na odňatie doktorského titulu.



Schmitt sa k odňatiu svojho titulu vyjadrí večer v televízii

Pál Schmitt sa vyjadrí večer v maďarskej verejnoprávnej televízii, citovala maďarská tlačová agentúra MTI Norberta Kissa z prezidentskej kancelárie.

Kiss novinárom čakajúcim pred prezidentským palácom povedal, že Pál Schmitt dá v exkluzívnom rozhovore v televízii hneď po hlavných správach odpovede na všetky otázky.

Podľa nepotvrdených správ Schmitt podá demisiu.