Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Opozičné ľavicové strany na štátny sviatok neorganizovali zhromaždenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predseda Hnutia naša domovina László Toroczkai pred niekoľkými stovkami poslucháčov v parku Városliget ostro kritizoval opozičné strany.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Opozičné ľavicové strany v Maďarsku v pondelok v Budapešti na rozdiel od predchádzajúcich rokov nepripravili žiadne oficiálne oslavy štátneho sviatku zakladateľa štátu, prvého uhorského kráľa sv. Štefana. Z opozičných subjektov pri tejto príležitosti zvolali zhromaždenia iba Jobbik a radikálna strana Hnutie naša domovina (Mi Hazánk Mozgalom), ktorá vznikla v júni z platformy Jobbiku.

Predseda Hnutia naša domovina László Toroczkai pred niekoľkými stovkami poslucháčov v parku Városliget ostro kritizoval opozičné strany. Vyhlásil, že sú prepojené so "zlodejskými oligarchami", s bankovými spoločnosťami a s protimaďarskými tajnými službami. "Ich záujmom nie je Maďarsko, ale zriadenie 'Spojených štátov európskych'," dodal predseda s poznámkou, že jeho strana nechce patriť k tejto opozícii.

O celodenné podujatie Jobbiku, ktorý pripravil pri budínskej jaskyni množstvo rodinných programov, prejavila záujem iba asi polstovka záujemcov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)